Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Hissa Hilal - poeten bakom slöjan som talar för kvinnors ställning i Saudiarabien

Från 2018
Uppdaterad 03.09.2018 09:23.
Hissa Hilal står ute i öknen under en sandstorm.
Bild: Stephanie Brockhaus & Andy Wolff

Tänk dig en tv-kanal med poesi som lockar miljontals tv-tittare världen över. Det är precis vad Abu Dhabi TV lyckats med genom programmet Millions Poet. Ett program som också kan vara ett starkt politiskt verktyg, något som Hissa Hilal beslutit sig för att utnyttja.

Hissa Hilal är 43 år, hemmafru i Saudiarabien, men hon är också självlärd poet.

Tyska filmskaparna Stefanie Brockhaus och Andreas Wolff följer i dokumentären Poesi under burkan Hilal när hon uppträder i Millions Poet med sina dikter mot terrorism och fanatisk islam.

Efter sina framträdanden har hon fått dödshot men också väckt uppmärksamhet i västvärlden.

Hilal går klädd i abaya och niqab. Det enda vi ser av henne är hennes ögon och de utstrålar sorg och ilska, men också humor och en hunger på livet.

Vid första ögonkastet kan man tro att hon själv är en fanatisk religiös muslim, men så är inte fallet. Hon är född i en beduinfamilj och har fyra barn. Hon är både karismatisk, intelligent och välartikulerad.

Jag ville bevisa att det finns kvinnliga diktare som är lika bra som män, eller kanske ännu bättre.

Hissa Hilal

Hon deltar i tävlingen med sin mans tillåtelse. Att han själv är poet har varit till stor hjälp för Hilal och en helt avgörande orsak till deras äktenskap. Med hans stöd kan hon också använda sitt riktiga namn, och inte skriva under pseudonym som tidigare.

Under de första tävlingarna ville hennes man dock att hon helt skulle täcka sitt ansikte under tävlingen. Om man inte såg något skulle det inte heller finnas något att kritisera.

Det visade sig lättare sagt än gjort när Hissa varken såg texten eller hittade rätt i tv-studion. Efter det besöt hon sig för att inte längre dölja sina ögon.

Hissa Hilal i svart tillsammans med andra manliga deltagare klädda i vitt i tv-programmet Millions Poet.
Bild: Stephanie Brockhaus & Andy Wolff

Utöver tävlingen Millions Poet får vi också följa Hissa i hemstaden Riyadh där hon öppet jobbar för kvinnors ställning i Saudiarabien.

Enligt Hilal är kvinnan samhällets själ. Om man isolerar dem så underminerar man hela samhället.

Hon är också mot användandet av burka. Som tidigare beduin kan hon själv använda burka eftersom det är ett skyddande klädesplagg ute i öknen. Men när den används i storstäder av tvång kan hon bara se det som ett medel för att förtrycka kvinnor.

I det här samhället begår en kvinna på scenen ett moralsikt brott. Det är en katastrof för många beduinmän.

Hissa Hilal

Se trailer för dokumentären på Youtube

Orginaltitel: The Poetess
90 dagar på Yle Arenan

En dokumentär av Stefanie Brockhaus & Andreas Wolff.

Diskussion om artikeln