Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finländare är vana att lita på varandra, men är vi bara naiva? - "Om sanningen inte existerar faller hela vårt samhälle ihop"

Från 2018
Kvinna tar selfie framför finska flaggan, Rumänien-Finland, oktober 2015.
Bildtext Vi har vant oss vid att sociala medier ger en förskönad bild av verkligheten - är det sanning eller lögn att putsa fasaden?
Bild: EPA / All Over Press

Vi har kanske vant oss vid att ta det vi läser på nätet med en nypa salt men om någon ljuger oss rakt i ansiktet blir vi oftast ganska skakade. Som finländare har vi stor tilltro att vi är ärliga med varandra.

Ibland dyker det upp nyheter där det framkommer att någon helt uppenbart har ljugit eller fuskat. Till exempel fallet med Laura Huhtasaaris avhandling som visade sig vara plagierad till stora delar. Och nyheten om Åbohjälten Hassan Zubier som ljög om sin bakgrund chockade många.

I vårt nordiska samhälle utgår vi från att man kan lita på att det någon säger är sant. Eller är vi bara naiva?

Alla drar till med en vit lögn ibland

Samhällsfilosofen Tommi Lehtonen, som är professor i tillämpad filosofi vid Vasa universitet säger att vi alla ljuger utan att egentligen tänka på att vi ljuger – det handlar om att vi vill framställa oss själva i en så bra dager som möjligt.

Tommi Lehtonen är professor i tillämpad filosofi vid Vasa Universitet
Bildtext Tommi Lehtonen.
Bild: Yle/ Maria Helsing

Eftersom vi alla förskönar sanningen i någon mån så lönar det sig inte att döma andra alltför hårt, men i vissa fall får lögnerna allvarliga konsekvenser för samhället i stort, säger Tommi Lehtonen.

Demokratin beroende av sanning

Hela vårt demokratiska samhälle bygger på tillit. Att vi litar på de demokratiska institutionerna och det de står för. Därför är det extra allvarligt om en politiker ljuger, säger Lotta Pitkänen som forskat om etik bland förtroendevalda.

Lotta Pitkänen forskar i ledarskap och etik vid Vasa universitet
Bildtext Lotta Pitkänen.
Bild: Yle/ Maria Helsing

- Det här är något vi diskuterat med våra studenter och vi har kommit fram till att våra politiker representerar oss alla och därför är det faktiskt värre om en politiker ljuger, säger Lotta Pitkänen.

Ett samhälle där man hela tiden måste fundera på vad som är sant och lögn leder slutligen till kaos.

- Ärlighet är det lim som håller ihop hela vår demokrati, om sanningen inte existerar faller hela vårt demokratiska samhälle ihop, säger Tommi Lehtonen.

Folklig slår högre än trovärdig

Tommi Lehtonen påminner om att då demokratin föddes i 1700-talets Frankrike så var det ett krav att de folkvalda skulle vara förtroendeingivande medborgare med gott rykte och högre moral än vanligt folk.

– Det kan man jämföra med dagens ”trumpifierade” samhälle där det snarare är en fördel att politiker överdriver eller till och med ljuger ibland för att det visar att politikerna är de ju en del av folket, säger Tommi Lehtonen

Att vara folklig väger alltså tyngre än att vara korrekt. Så resonerar åtminstone en del amerikaner.

Det är ett intressant fenomen som också har spritt sig till den finländska polititken, om än med lite mildare förtecken, säger Tommi Lehtonen.

Alternativa sanningens tidevarv

Det finns ingen forskning som tyder på att vi nuförtiden ljuger mera eller att vi idag är mera benägna att acceptera lögner nu jämfört med till exempel för hundra år sedan, berättar Leif Strömvall som forskat om lögner vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Däremot har vi vant oss vid begrepp som ”alternativa sanningar”, vilket tyder på att sanningen är något som kan tolkas eller att det finns olika infallsvinklar, säger Tommi Lehtonen.

Tommi Lehtonen tycker att man inte ska vara naiv utan hålla sig alert på ett sunt sätt och medveten om att det finns krafter i samhället som vill tumma på sanningen.

Han har ändå fortsättningsvis stor tilltro till finländarnas omtalade ärlighet. Han tror helt enkelt att ett samhälle där man saknar förtroende för varandra inte kan existera.

- Ett samhälle som inte längre värderar ärlighet faller på sin egen orimlighet, säger Tommi Lehtonen.

Använder magkänslan för att upptäcka osanningar

Den som har praktiska erfarenheter av att försöka avgöra om en person ljuger eller talar sanning är rekryteraren Mette Karlman vid bemanningsföretaget Opteam i Vasa. Ibland handlar det om en putsad cv, ibland ljugs det rakt upp i ansiktet om meriter och arbetsprestationer.

Mette Karlman gör cirka 30 arbetsintervjuer i veckan och en viss vana har utvecklats för att känna igen om allt inte stämmer i en persons berättelse.

- Ibland handlar det om en magkänsla – att man borde dubbelkolla en persons bakgrund.

Mette Karlman jobbar vid ett bemanningsföretag i Vasa
Bildtext Mette Karlberg.
Bild: Privat.

Det är inte jättevanligt att en arbetssökande ljuger rakt upp och ner i intervjun. Oftast handlar det om att man vill försköna bilden eller undviker att svara på frågor om varför ett arbetsförhållande tog slut.

Av cirka 30 intervjuer är det ett par stycken som hon måste dubbelkolla.

- Vi kollar alltid upp referenserna om vi är osäkra på det som den arbetssökande berättar. Ibland kan man inte heller lita på referenserna men vi kollar alltid med flera olika referenser, säger Mette Karlman.

Ärlighet varar längst

Men hur ärlig ska man då vara i en arbetsintervju?

Professor Tommi Lehtonen tycker inte att man ska ljuga vid en arbetsintervju men givetvis får man framhålla sina goda sidor. Var gränsen sedan går vid överdrifter kan inte ens en samhällsfilosof svara på.

Mette Karlman säger att den rådande jantelagen ofta påverkar oss och hur vi pratar om oss själva.

- Absolut ska man berätta vad man kan och lite skryta på sig själv, men det man berättar om sig själv måste förstås stämma, säger Mette Karlman.

Hon säger att man som arbetssökande inte har någon skyldighet att ta upp svåra frågor i intervjun, men om man får frågor ska man svara ärligt på dem och försöka visa att man kan förändra sig själv efter tidigare misstag.

Det är inte heller supersmart att påstå att man behärskar ett arbete som man inte klarar av. En lögn uppdagas alltid förr eller senare.

Diskussion om artikeln