Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nya målskyttar ska kliva fram i Marjamäkis Jokerit: ”Ingen ersätter Tolvanen”

Från 2018
Lauri Marjamäki
Bildtext Lauri Marjamäki.
Bild: Lehtikuva

Nästa vecka inleder Jokerit sin femte säsong i KHL. Årets lag är till stora delar identiskt med fjolårets men två betydande skillnader finns. Lauri Marjamäki är ny tränare och Eeli Tolvanen spelar inte längre i laget.

Jukka Jalonen har tränat Jokerit i KHL under de två senaste säsongerna men han lämnade laget i våras då man föll ut i slutspelet mot CSKA Moskva.

Jalonen har bytt plats med Lauri Marjamäki som tränat Lejonen de senaste åren. Då KHL kör igång för Jokerit på måndag är Marjamäki tillbaka som klubblagstränare.

Jokerit har gått till slutspel varje säsong i KHL men Marjamäki säger att han inte känner någon press att nå samma resultat som sina föregångare på tränarposten Erkka Westerlund och Jukka Jalonen.

– Man måste alltid klara sig bra i klubblag och man går alltid in för att vinna och så ska det vara i toppidrotten. Halvdana insatser räcker inte för poäng utan det kräver topprestationer varje kväll. Att komma till slutspel år bra men spelarna är ett år äldre och redo att ta nästa steg.

– Jag hoppas att vi ska ha ett bra lagspel med fart både i offensiven och defensiven. Det ska också finnas glädje i vårt spel. Just nu känns inte KHL på något sätt annorlunda mot tidigare. Laget har tagit emot mig bra och man ser att de har spelat tillsammans under en längre tid, säger Marjamäki till Yle Sporten.

Lauri Marjamäki på Jokerits träningar.
Bildtext Lauri Marjamäki är ny tränare i Jokerit.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Ingen Tolvanen den här säsongen

Den andra stora skillnaden är att Jokerit nu spelar utan Eeli Tolvanen som gjorde 19 mål och 36 poäng i grundserien förra säsongen.

– Ingen enskild spelare ersätter Tolvanen, nu gäller det för hela laget att kliva fram. Det är en ny säsong och ett nytt lag och jag tvivlar inte på spelarna, alla har förmågan att göra mål. Det sker genom ett bra lagspel och att vi utnyttjar specialsituationer. Jag tror att nya målgörare kommer att födas, säger Marjamäki.

Även lagkaptenen Peter Regin räknar med att Jokerit ska göra många mål även utan Tolvanen och lyfter upp framför allt Nicklas Jensen som en blivande målspruta.

– Visst kommer vi sakna Eeli men spelare kommer och går. Alla spelare får försöka hjälpas åt för att göra de mål som vi behöver. Nicklas Jensen är en riktig målskytt, han kommer att göra många mål men vi har ett brett lag med jämna spelare i alla kedjor, säger Regin till Yle Sporten.

Eeli Tolvanen i Jokerit
Bildtext Eeli Tolvanen spelar nu NHL.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Mer offensiv ishockey den här säsongen

Regin har spelat för Jokerit under tre av lagets fyra säsonger i KHL och han räknar med att årets lag ska utmana om topplaceringarna i grundserien.

– Just nu känns det bra men så gör det ju alltid inför säsongen. Vi måste få allt att fungera på isen och i omklädningsrummet. Vi har ett tillräckligt bra lag för att kämpa i toppen, säger han.

Vilket intryck har du fått av Lauri Marjamäki?

– Han har kommit in med massor med energi och ibland är det bra med lite nya ögon. Vi försöker spela lite mer offensiv ishockey och på ett sätt som är roligt. Vi försöker få med backarna lite mer i uppspelsfasen och jag tror att det kommer bli bra, säger Regin.

Peter Regin på Jokerits träningar.
Bildtext Peter Regin är lagkapten för Jokerit.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Den 62 matcher långa grundserien i KHL inleds för Jokerits del på måndag med hemmamatch mot Kunlun Red Star.

Diskussion om artikeln