FN: Kina håller en miljon muslimska uigurer i "omskolningläger"
FN upprörs av rapporter om att Kina håller upp till en miljon muslimska uigurer i så kallade omskolningsläger i den västliga autonoma provinsen Xinjiang.
Enligt en FN-kommitté som arbetar mot rasdiskriminering gör trovärdiga rapporter gällande att "Peking har förvandlat uigurernas autonoma region till något som liknar ett massivt interneringsläger".
Flera rapporter om massläger
Både Amnesty International och Human Rights Watch har dokumenterat uppgifter om massiva arresteringar, där internerna i lägren tvingas svära sin trohet till Kinas president Xi Jinping.
Uigurernas folkkongress har för sin del uppgett att människor hålls fängslade hur länge som helst utan att några som helst åtal, och i lägren tvingas ropa kommunistiska slagord.
De inburade lär också få för lite mat, och det förekommer flera uppgifter om tortyr.
Peking förnekar
Kinesiska myndigheter har länge helt förnekat att dessa läger överhuvudtaget existerar, trots att bevisbördan hopar sig.
Det finns både officiella dokument, och människor som har suttit i lägren som har berättat om dem.
Också i dag har Peking förnekat anklagelserna och sagt att de saknar faktagrund.
Man medger ändå att "vissa religösa extremister omskolas".
Enligt Kina är folk i provinsen Xinjiang tvärtom nu nöjda med att vardagen har blivit tryggare och mer stabil.
En taleskvinna för det kinesiska utrikesministeriet, Hua Chunying, sa idag att många länder vidtar "preventiva åtgärder" för att motverka terrorism och upprätthålla stabilitet.
Luddiga definitioner i kinesisk lag
FN kritiserar ändå den kinesiska lagstiftningen för att hålla sig med väldigt breda och vaga definitioner på terrorism, extremism och separatism.
Kina har anklagats för att använda "religiös extremism" närmast som en förevändning för att fängsla uigurer och människor från andra muslimska minoriteter de senaste månaderna.
Många muslimer i området, som gränsar till Pakistan och Afghanistan, anklagar Kina för att syssla med religiös och kulturell diskriminering.
FN kräver att Kina omedelbart upphör med lägren och släpper alla som hålls fängslade utan laga grund. FN vill också veta hur många människor som finns i lägren och av vilken orsak.
Enligt Kina har uigurerna samma rättigheter som alla andra medborgare men medgav ändå att "de som bedras av religiös extremism kommer att hjälpas genom omplacering och omskolning".
Uigurerna är en etnisk muslimsk minoritet i Kina. I Xinjiang utgör de ungefär 45 % av befolkningen. Xinjiang är en autonom region inom Kina, liksom Tibet i söder.
Fågeldrönare och orwelliansk övervakning
I Xianjang övervakas uigurerna i en utsträckning som är som tagen ur en bok av George Orwell.
Varje telefonsamtal avlyssnas och näthistoriken och användningen av applikationer övervakas.
På gatan stoppar polisen människor på basis av deras etniska bakgrund och kollar om deras telefoner innehåller förbjudna applikationer eller syftningar till radikal islamism.
Myndigheterna samlar också in DNA- och blodprover och skannar fingeravtryck, röster och ögon.
I Xianjang har regeringen också tagit i bruk så kallade fågeldrönare för att övervaka invånarna.
Drönaren ser ut som en fågel, för inget ljud ifrån sig och är så verklighetstrogen att riktiga fåglar flyger bredvid den.
Källor: AFP, BBC, Reuters
Uigurerna straffas kollektivt i Kina, som följer allt de gör med en app – ett "onormalt skägg" kan ge extremiststämpel
Förtrycket av de muslimska uigurerna har pågått i åratal.
Google planerar censurerad sökmotor för Kina – aktivister protesterar och till och med Googles egna anställda är kritiska
Google drog sig ur den kinesiska marknaden år 2010.
Ansiktsigenkännande solglasögon bakom gripanden i Kina
Rädsla för häxjakter och censur.
Diskussion om artikeln