Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Kina håller en miljon muslimska uigurer i "omskolningläger"

Från 2018
Uppdaterad 31.08.2018 20:16.
En polis stoppar en man av uiguriskt ursprung i Xinjiang.
Bildtext En polis stoppar en man av uiguriskt ursprung i Xinjiang.

FN upprörs av rapporter om att Kina håller upp till en miljon muslimska uigurer i så kallade omskolningsläger i den västliga autonoma provinsen Xinjiang.

Enligt en FN-kommitté som arbetar mot rasdiskriminering gör trovärdiga rapporter gällande att "Peking har förvandlat uigurernas autonoma region till något som liknar ett massivt interneringsläger".

Flera rapporter om massläger

Både Amnesty International och Human Rights Watch har dokumenterat uppgifter om massiva arresteringar, där internerna i lägren tvingas svära sin trohet till Kinas president Xi Jinping.

Uigurernas folkkongress har för sin del uppgett att människor hålls fängslade hur länge som helst utan att några som helst åtal, och i lägren tvingas ropa kommunistiska slagord.

De inburade lär också få för lite mat, och det förekommer flera uppgifter om tortyr.

Peking förnekar

Kinesiska myndigheter har länge helt förnekat att dessa läger överhuvudtaget existerar, trots att bevisbördan hopar sig.

Det finns både officiella dokument, och människor som har suttit i lägren som har berättat om dem.

Också i dag har Peking förnekat anklagelserna och sagt att de saknar faktagrund.

uigurer säljer bland annat potatis
Bild: Björn Ådahl/Yle

Man medger ändå att "vissa religösa extremister omskolas".

Enligt Kina är folk i provinsen Xinjiang tvärtom nu nöjda med att vardagen har blivit tryggare och mer stabil.

En taleskvinna för det kinesiska utrikesministeriet, Hua Chunying, sa idag att många länder vidtar "preventiva åtgärder" för att motverka terrorism och upprätthålla stabilitet.

Luddiga definitioner i kinesisk lag

FN kritiserar ändå den kinesiska lagstiftningen för att hålla sig med väldigt breda och vaga definitioner på terrorism, extremism och separatism.

Kina har anklagats för att använda "religiös extremism" närmast som en förevändning för att fängsla uigurer och människor från andra muslimska minoriteter de senaste månaderna.

Många muslimer i området, som gränsar till Pakistan och Afghanistan, anklagar Kina för att syssla med religiös och kulturell diskriminering.

FN kräver att Kina omedelbart upphör med lägren och släpper alla som hålls fängslade utan laga grund. FN vill också veta hur många människor som finns i lägren och av vilken orsak.

Enligt Kina har uigurerna samma rättigheter som alla andra medborgare men medgav ändå att "de som bedras av religiös extremism kommer att hjälpas genom omplacering och omskolning".

Uigurerna är en etnisk muslimsk minoritet i Kina. I Xinjiang utgör de ungefär 45 % av befolkningen. Xinjiang är en autonom region inom Kina, liksom Tibet i söder.

Fågeldrönare i Kina.
Bildtext Fågeldrönare flyger runt i Xinjiang och övervakar invånarna.
Bild: South China Morning Post

Fågeldrönare och orwelliansk övervakning

I Xianjang övervakas uigurerna i en utsträckning som är som tagen ur en bok av George Orwell.

Varje telefonsamtal avlyssnas och näthistoriken och användningen av applikationer övervakas.

På gatan stoppar polisen människor på basis av deras etniska bakgrund och kollar om deras telefoner innehåller förbjudna applikationer eller syftningar till radikal islamism.

Myndigheterna samlar också in DNA- och blodprover och skannar fingeravtryck, röster och ögon.

I Xianjang har regeringen också tagit i bruk så kallade fågeldrönare för att övervaka invånarna.

Drönaren ser ut som en fågel, för inget ljud ifrån sig och är så verklighetstrogen att riktiga fåglar flyger bredvid den.

Källor: AFP, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln