Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Korrespondentkrönika: Hetta både i Arizona och i USA-politik

Från 2018
Bild för korrekolumn
Bild: Bengt Östling / Yle

Hälsningar från Arizona! Det blir varma hälsningar, 109 grader Fahrenheit, det vill säga nästan 43 grader Celsius. Det är varmt för ortsborna, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Bengt Östling.

Och det är definitivt för varmt för en korrespondent från kalla Norden.

Söker man skugga hjälper det inte mycket. De flesta vistas inomhus, eller i bilar som förstås också är luftkonditionerade.

Det klassiska sommarvädret i USA gör ju att man måste klä av sig då man går ut, och klä på sig när man går in. Luftkonditioneringen är väldigt effektiv på de flesta ställen.

Men det finns förstås också de som bor i hus där man inte har råd med klimatkontroll.

42 grader är ju mer en rejäl febertemperatur för människan. Det är varmt och torrt i den skarpa solen, och om det blåser blir det egentligen bara värre.

"Solbältet"

Hälsosamt är det definitivt inte. Med den finländska värmen i färskt minne får man komma ihåg behovet av vätska. Det fanns många andra tips också, som inte är så aktuella längre i Finland, eftersom hösten lär ska ha anlänt.

Den årliga medeltemperaturen i Arizona är kring 30 grader. Kallast lär det vara i december när mätaren kryper strax under 20-gradersstrecket. Frostnätter finns det knappast alls.

Men så är vi också långt söderut i USA, i ”solbältet”. Delstaten gränsar till Mexico. Det här är alltså en av de delstater som president Trump anser borde få en gränsmur mot syd.

Arizona är ett populärt turistmål. Många vill se kargheten och vandra i de enastående omgivningarna. Grand Canyon ligger i nordvästra delen av Arizona, på gränsen mot delstaterna Utah och Nevada med Las Vegas.

John McCain och "jordens vackraste plats"

John McCain, senatorn som avled senaste lördag, bodde och dog här. Han skriver mycket om naturskönheten i Arizona i sin sista bok, The Restless Wave.

John McCain skriver att både han och andra vuxna män rörs till tårar över den vackra naturen och färgvariationerna i öknen. Årstiderna syns bra och fågellivet fascinerar.

Turistbroschyren från McCains hemort Sedona talar om "den underbaraste platsen på jorden". Kaktusgärdsmygen lär vara Arizonas officiella fågel, trots att John McCain tycks föredra kolibrin och nordhärmtrasten.

Det kanske är kunskap som inte är helt nödvändig. Men det gör det lite lättare att läsa John McCains sista bok. Man känner till slutet. Och vet att också han visste, när han skrev boken.

Åtminstone nu känns det som John McCain kommer att leva vidare i amerikanernas medvetande länge. Han var den näst sista Vietnam-veteranen i senaten.

Det har gett anledning att påminna om hans långa militära bakgrund, på gott och ont.

Trumpmotståndaren hyllas

Han var konservativ på många områden. Och han tog med sig Sarah Palin i presidentvalet 2008 (fast hon enligt tidningsuppgifter inte bjöds in till någon av minnesstunderna).

Men han älskas just nu av demokraterna, kanske för att han stod emot Donald Trump.

Nu finns det en risk att hans parti republikanerna inte längre har någon som försöker stoppa den slags konservatism som Donald Trump har släppt fram.

Demokratiska partiaktivister här i Arizona säger att det bästa med Donald Trump är att han har ökat mänskornas intresse för att aktivera sig och rösta på demokraterna.

Därmed får man en motvikt till de äldre vita, som utgör republikanernas väljarbas.

John McCains mamma Robertha i rullstol till höger i bild från kistan i Washington DC.
Bildtext Robertha McCain i rullstol till höger, i Washington DC.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sysslolös pensionär - varför det?

John McCain skulle ha fyllt 82 år på onsdagen. Men amerikanska medier påminner om att John McCain ju inte var speciellt gammal. Bland de sörjande finns hans mor, 106 åriga Roberta McCain, som är född år 1912.

En speciell historia om henne hävdar att hon har älskat att resa runt i Europa. När de europeiska biluthyrarna vägrade hyra ut bil åt henne för att hon var så gammal, så köpte hon en ny tysk bil i stället.

Den körde hon runt med i några månader. Sen skeppade hon bilen till USA och fortsatte köra. Bilderna från begravningshögtidligheterna visar att hon numera sitter i rullstol.

Dödförklarad också tidigare

Nu var ju budet om John McCains bortgång inte oväntat, tvärtom, det var väl förberett och planerat.

För mamman kom dödsbudet för andra gången. När John McCain blev nerskjuten i sitt plan 1968 över Vietnam utgick alla ifrån att han var död.

Så småningom kom det fram att han var tillfångatagen och fängslad i Vietnam. Där satt han i fem år och blev svårt torterad innan kriget tog slut.

Roberta McCain har gett många intervjuer om sin son, och hon var hans trogna anhängare också i politiken, hur annars.

Hur som helst, John McCain har avgått med döden från politiken – nu söker man en efterträdare som för arvet vidare. Han var den sista av sitt slag.

Om det är hett i Arizona, så är det minsann det också i den amerikanska politiken.

Diskussion om artikeln