Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Enorm rekordslakt av Sandra Eriksson – Finlands herrar i överraskande landskampsledning: "Massor med fina prestationer"

Från 2018
Uppdaterad 31.08.2018 22:32.
Programmet är inte längre tillgängligt

Sandra Eriksson gav Finlands damer en bra start på landskampen mot Sverige men inför den andra dagen ligger laget under med åtta poäng. Finlands herrar har däremot öppnat riktigt starkt och leder sin landskamp.

På 5000 meter ställde sig Sandra Eriksson på startlinjen med huvudet fyllt av frågetecken. Ett par problemfyllda år, flera misslyckade banlopp i sommar och en obekant gren.

Men i karriärens sjätte tävling på 5000 meter – och den första sedan 2013 – visade Eriksson att formen finns där. Hon stod för ett perfekt avvägt lopp, valde att främst ta rygg på motståndarna, för att sedan avgöra på slutet.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle vänta mig i start. Det kändes faktiskt väldigt lätt och rullade på hur enkelt som helst egentligen fram till det sista varvet, säger Eriksson efteråt.

Hon låg några meter bakom Sara Christiansson och Linn Nilsson på bortre rakan, men passerade Nilsson i sista kurvan och Christiansson på upploppet och vann. Klockan stannade på 15.42,15 – en rekordförbättring på nästan 20 sekunder.

I och med att Alisa Vainio – som tappade på slutet – slutade femma och Kaisa Tyni sexa vann Sverige trots Erikssons seger grenen med poängen 12–10.

– Jag hade verkligen noll självförtroende inför loppet. Jag har haft mycket problem de senaste veckorna, så jag är ganska överraskad. I de fyra senaste banloppen har jag varit ganska värdelös, så jätteskönt att det funkade i dag.

Eriksson har haft stora skadeproblem de senaste åren, framför allt med hälen, och efter den senaste tidens landsvägslopp har även ryggen bråkat.

Tävlade också på 1500 meter

Men Erikssons kväll tog inte slut vid målgången på 5000 meter. Några timmar senare väntade nämligen kvällens andra lopp på 1500 meter.

– Vi har haft lite svårt att få ihop lag och de ville att jag ska dubblera, men jag var inte sugen på 10 000 meter (på lördag), berättar Eriksson som själv föreslog en dubblering på 5000 och 1500 meter.

Där lyckades Eriksson inte hänga på täten och gick i mål på en femte plats. Lovisa Lindh vann loppet före Sara Kuivisto. IK Falkens landskampsdebutant Nathalie Blomqvist korsade mållinjen som sexa.

– Det var väldigt svårt att ladda om mentalt. Kroppen var faktiskt ganska okej eftersom 5000 kändes så lätt, men att tagga till var lite utmanande, säger Eriksson efter ytterligare två insamlade landslagspoäng.

Herrarna leder landskampen

Väntevärdet inför landskampen var att Finlands damer skulle kunna kämpa om segern medan herrarna skulle få det tufft mot Sverige. På pappret skulle herrarna ligga under med ungefär tio poäng efter den första dagen och damerna med fem.

Efter halva landskampen är läget det motsatta.

Finlands herrar har gjort en strålande dag och leder med sju poäng medan damerna ligger under med åtta poäng.

De blåvita herrarna har bland annat tagit en trippelseger i slägga och dubbelseger i kula. På den korta stafetten blev det 5–0 för Finland då en svensk löpare skadade sig. På 10 000 meter blev det också finländsk poängövervikt och det samma gäller höjdhoppet.

– Jag är inte nöjd med mitt eget lopp, men våra killar var lyckligtvis starka så vi fick några extra poäng. Som tur såg laget inte ut som sin kapten i dag, säger Tuomo Salonen som slutade sexa på 800 meter där Markus Teijula var tvåa och Joonas Rinne fyra.

Ännu mer publik och heja fram oss i morgon, så blir det en spännande kamp

Tuomo Salonen

Salonen är en av Finlands fyra kaptener, som lagmedlemmarna själv utsett. De andra är gångaren Jarkko Kinnunen, trestegshopparen Kristiina Mäkelä och diskuskastaren Sanna Kämäräinen.

– Vi fick massor med fina prestationer i kväll, en trippel i slägga och grensegrar i höjd och längd för att nämna några. Vi har plockat pluspoäng här och där hela tiden, och det syns på resultattavlan, säger Salonen.

– Som helhet ser det bra ut inför morgondagen. Det här skapar helt säkert ännu mer kämpaanda och lyckade prestationer föder nya lyckade prestationer. Ännu mer publik och heja fram oss i morgon, så blir det en spännande kamp.

På damsidan tappade Finland poäng i bland annat tresteg där det inte blev en trippelseger och det blev även poängövervikt för Sverige i spjut – för första gången sedan 1979!

Samtliga resultat från den första tävlingsdagen hittar du här.

Resultat:

Herrar:

Finland – Sverige 105 – 98

Damer:

Finland – Sverige 98,5 – 106,5

Diskussion om artikeln