Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kristian Bäck gör stora förändringar efter ”skitsäsong” – Saga Andersson samlade ännu ett gott minne

Från 2018
Kristian Bäck hoppar längd, 2018.
Bildtext Kristian Bäck flög fram till andra plats i Tammerfors.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

En meriterande andra plats i Sverigekampen som avslutning på en säsong där huvudmålet misslyckades och rekordet uteblev. Där i ett nötskal såväl Kristian Bäcks som Saga Anderssons sommar. Den sistnämnda är ändå betydligt nöjdare med året.

Efter att ha stått över den femte omgången gick Kristian Bäck in med full laddning i det sista hoppet. Han jublade efter att ha landat i gropen men insåg efter en stund att det inte kommer att räcka.

EM-fyran Thobias Nilsson Montler höll fast vid sin ledning med resultatet 785 i herrarnas längdtävling i Sverigekampen i friidrott och Bäck stannade kvar på andra plats.

Bäck förbättrade sitt resultat till 777 och besegrade förutom landsmännen Roni Ollikainen och Henri Väyrynen, också Sveriges mästerskapsmedaljörer Andreas Otterling och Michel Tornéus.

– Helt bra stämning, bra publik, helt okej hopp. Jag kan ganska ofta förutspå vad jag kommer att hoppa och hade förväntat mig max 780 i dag, så jag är helt nöjd, säger Bäck.

”Stora förändringar kommer att ske”

Säsongen som helhet får däremot lågt betyg. Bäck vek sig en plats i EM tack vare årsbästat 793 i Kalevaspelen i Jyväskylä men väl i Berlin blev det respass i kvalet.

– Skitsäsong, skönt att avsluta. Det finns mycket att tänka på inför nästa år, stora förändringar kommer att ske.

Vad då för förändringar?

– Förändringar då det gäller träningar. Jag har stampat på stället nu i två år och det börjar vara nog med det. Jag fyller 23 nästa år och resultaten borde vara runt åtta meter i varje tävling, det får inte vara 750 varannan gång.

Har du redan planerna klara?

– Jag jobbar ännu på planerna, vi måste kolla med coachen och alla som hjälper till. Vi jobbar på det och ser vad som ska förbättras och hur utvecklingen kommer att fortsätta.

Kristian Bäck.
Bildtext Bäck är slutkörd av träning.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

Bäck hoppade sin personliga rekordlängd 795 både 2016 och 2017, och kom två centimeter ifrån i år. Inför Kalevaspelen berättade Vasa IS-hopparen om allergiproblem som stört honom.

– Jag har varit övertränad, helt enkelt tränat för mycket. Jag är ganska slutkörd och det märktes i Berlin, jag hade ingen energi och det syntes på löpningen, säger Bäck och fortsätter att den enda tävlingen i år han är nöjd med är FM.

– Men där fanns inte den där formtoppen, den kom först några dagar senare och började sen sjunka igen av diverse orsaker som jag inte orkar gå in på nu. Men större fokus på återhämtningen inför nästa säsong blir det absolut.

Saga Andersson tvåa i stav

En som sin vana trogen tävlat flitigt i sommar är Saga Andersson. Hon gjorde i Tammerfors sin 29:e tävling för säsongen – och lyckades bra.

18-åringen var bästa finländare då Wilma Murto och framför allt Minna Nikkanen hade en jobbigare kväll, och slutade tvåa bakom Sveriges flerfaldiga stortävlingsmedaljör Angelica Bengtsson.

Anderssons resultat blev 431. Hon rev en gång på 437 och begärde sedan upp ribban på 442 för att kunna hota Bengtsson, men klarade inte av att tangera sitt personliga rekord.

Saga Andersson.
Bildtext Saga Andersson.
Bild: All Over Press / Jussi Saarinen

Esbo IF-hopparen gjorde sammanlagt 39 försök på senior-EM-gränsen 445 i sommar och ytterligare nio på rekordhöjden 443 efter att EM-fönstret stängde. Utan att lyckas.

440 förblev ett tak hon inte klarade av att nå denna säsong.

– 445 blev något av en psykisk gräns. Det hade nog kunnat fara, men jag gjorde det lite för mycket till en gräns, säger Andersson som nu vet hur det lönar sig att förhålla sig.

– Man ska som i dag bara tänka på till exempel teknikskedet. Men det är fast i det att är man säker så klarar man av att tänka på tekniken – är man osäker så blir det bara att försöka få fötterna upp och sen händer ingenting.

Fler goda än dåliga minnen

Säsongen har varit händelserik. Hon börjar på allvar blanda sig i kampen om titeln som Finlands främsta stavdam, hon har tagit sin första medalj i Kalevaspelen (brons) och slutat sjua i junior-VM i Tammerfors.

– Det har gått helt okej, men bättre kunde det också ha gått, summerar Andersson som var ett av affischnamnen i hemma-VM där hon inte lyckades uppfylla sitt medaljmål.

– Det har varit jättelärorikt. Det här är ändå en resa, man får dåliga men också jättejättebra minnen, och de goda har ändå varit fler. Och att få tävla med så fantastiska människor… Det är nog jättenice.

Diskussion om artikeln