Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Årets Fredrika Runeberg-stipendium går till tidskriften Astra - "gav röst åt tusentals kvinnor som tidigare inte vågat berätta"

Från 2018
Fredrika-stipendiets mottagare år 2018: – eldsjälarna bakom kampanjen #dammenbrister:  Nina Nyman, Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Ylva Perera. Ida Kronholm kunde inte närvara vid fotograferingen.
Bildtext Nina Nyman, Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Ylva Perera.
Bild: Rabbe Sandelin, SFV.

Tidskriften Astra tilldelas Fredrika Runeberg-stipendiet på 10 000 euro för sitt arbete med kampanjen #dammenbrister. Kampanjen resulterade i närmare tusen vittnesmål om sexuella trakasserier och i ett upprop där över 6000 finlandssvenska kvinnor kräver nolltolerans mot sexuella övergrepp.

#dammenbrister är den finlandssvenska delen av den globala metoo-rörelsen som blossade upp under hösten 2017. Tidsskriften Astra spelade en central roll i organiserandet av kampanjen och redigerade och publicerade vittnesmål samt uppropet i sin helhet på sin webbsida.

I ett pressmeddelande skriver stipendiekommittén att kampanjen gav röst åt tusentals kvinnor som tidigare inte vågat berätta, eller som berättat men inte blivit lyssnade på eller trodda.

Det här är första gången det ges till ett kollektiv och inte till en enskild person, och det är mycket fint eftersom så mycket feministiskt arbete faktiskt görs kollektivt

Nina Nyman, Astras chefredaktör

Vidare motiverar kommittén valet med att #dammenbrister på ett avgörande sätt bröt tystnaden, förflyttade skammen från offren till förövrarna och blottade det lidande som sexuella övergrepp orsakar.

- Detta ger ökad medvetenhet om och ökad beredskap att motverka och ingripa mot sexuella trakasserier och övergrepp i vårt samhälle, skriver stipendiekommittén i ett pressmeddelande.

Stor del av pengarna doneras till mödra- och skyddshem

Stipendiet tas i år emot av fem av eldsjälarna bakom #dammenbrister: Ylva Perera, Ida Kronholm, Jenna Emtö, Vilhelmina Öhman och Nina Nyman.

- Vi är otroligt glada över att få ta emot stipendiet för arbetet med #dammenbrister. Det här är första gången det ges till ett kollektiv och inte till en enskild person, och det är mycket fint eftersom så mycket feministiskt arbete faktiskt görs kollektivt, säger Astras chefredaktör Nina Nyman i ett pressmeddelande.

Med uppropet vill vi förflytta skulden för övergreppen från de som utsatts till förövarna, men också till samhället som låtit dessa mönster formas

Ylva Perera, Astras utgivarförenings styrelseordförande

I år är stipendiesumman 10 000 euro. Astra uppger att största delen av pengrna kommer att skänkas till Förbundet för mödra- och skyddshem. Resten kommer att användas till att täcka administrativa och redaktionella utgifter för #dammenbrister.

- Med uppropet vill vi förflytta skulden för övergreppen från de som utsatts till förövarna, men också till samhället som låtit dessa mönster formas. Vi vill att skolor, arbetsplatser och andra institutioner tar sitt ansvar och avsätter resurser för förebyggande arbete, men vi vill också att de som drabbats - och fortsätter att drabbas - av övergreppen och våldet ska få stöd. Därför väljer vi att donera stipendiepengarna till Förbundet för mödra- och skyddshem, säger Astras utgivarförenings styrelseordförande Ylva Perera.

Stipendieutdelning på söndag

Stipendiet delas ut på Fredrika Runebergs födelsedag den 2 september i Borgå. I samband med utdelningen ordnar Astra ett kostnadsfirtt evenemnang i Fredrika Runebergs trädgård med musikuppträdanden och talare.

Fredrika Runeberg-stipendiet delas årligen ut till någon som i Fredrika Runebergs anda arbetar med att kämpa för kvinnors rättigheter.

Mottagaren utses av en kommitté som består av representanter för Finlands svenska Marthaförbund, Svenska kulturfonden, Svenska Kvinnoförbundet och Svenska folkskolans vänner.

Diskussion om artikeln