Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland fördömer mordet på separatistledare i Donetsk - "ökar spänningen och undergräver Minsk-avtalet"

Från 2018
Uppdaterad 01.09.2018 14:16.
Aleksander Zahartsjenko, ledaren för den självutropade folkrepubliken Donetsk hann leda den proryska i fyra år till fram till sin död
Bildtext Aleksander Zahartsjenko, ledaren för den självutropade folkrepubliken Donetsk hann leda den proryska enklaven Donetsk i fyra år till fram till sin död
Bild: EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO

Ryssland fördömer mordet på Aleksander Zahartjenko, som var premiärminister i den självutropade proryska folkrepubliken Donetsk.

Den 42-årige Zahartjenko dödades i går i en bombattack i ett café i Donetsk. Även hans livvakt dödades medan 12 personer skadades.

- Mordet undergräver det så kallade Minsk-avtalet om Ukraina och ökar spänningen i hela regionen, varnar det ryska presidentkansliets talesperson Dmitri Peskov.

Peskov ville inte peka ut någon skyldig, men det ryska utrikesministeriet antydde i går att det betraktar Ukrainas regering som ansvarig.

- Det här är utan tvekan en provokation, tillade Peskov.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova understryker också att mordet äventyrar Minsk-processen, men vill inte anklaga någon för mordet.

- Det som hände sätter stora frågetecken kring hela processen, varnade Zacharova.

President Vladimir Putin har inte sagt något personligen, men i ett brev som publicerade på Kremls webbsida hyllade Putin separatistledaren "som en verklig forkets ledare, en modig och beslutsam man."

Zahartjenko dödades i en bombattack mot en ett café i Donetsk
Bildtext Zahartjenko dödades i en bombattack mot en ett café i Donetsk
Bild: EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO

Tre dagars sorg

Rebellerna i Donetsk säger att flera personer har gripits misstänkta för delaktighet i mordet, men inga fler detaljer har avslöjats.

- Flera personer har redan gripits som ett resultat av utredningen för att få tag på de skyldiga, säger Dmitry Trapeznikov som tog över styret efter mordet.

De misstänkta har enligt honom bekräftat att bombattacken i går var "ukrainskt sabotage."

Säkerheten i Donetsk har skärpts och gränserna till den rebellkontrollerade enklaven har stängts. Myndigheterna har utlyst tre dagars sorg och skolor och ämbetsverk håller stängt fram till tisdag.

Ukraina säger att det inte hade något med mordet att göra och att det var frågan om interna konflikter i Donetsk och Rysslands försök att hålla området under sin kontroll.

Över 10 000 människor har dödats i kriget i östra Ukraina som bröt ur 2014, efter att Ryssland hade ockuperat och annekterat Krim.

Diskussion om artikeln