Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tomtfestival och chans att vinna gratis bygglov ska locka inflyttare till Terjärv

Från 2018
Uppdaterad 03.09.2018 07:51.
Tomtfestival i Terjärv.
Bildtext Tomtfestival i Terjärv.

Terjärv visade sig från sin allra vackraste och soligaste sida på tomtfestivalen på lördagen. Kronoby kommun vill locka nybyggare till orten och det nya bostadsområdet på Ringvägen. Den som vill bli Terjärvbo hade dessutom chansen att vinna gratis bygglov.

På Ringvägen i Terjärv öppnas ett nytt bostadsområde och på lördagens tomtfestival kunde hugade husbyggare bekanta sig med platsen. Dessutom hade tre personer som vill köpa eller reservera en av kommunens tomter chansen att vinna varsitt bygglov gratis.

För de yngre besökarna bjöds det på ponnyridning, ballonger och tecknetävling medan de vuxna trivdes kring kaffeborden ute i det gröna medan solen sken från blå himmel.

Familjen Store.

Sällskap och service väger tungt

Sebastian och Anne-Maj Widjeskog med familj har redan köpt ett hus i Terjärv. De är mycket nöjda med sitt beslut. Nu är det Anne-Majs syster Ann-Sofie Store som går i funderingar över var familjen ska bosätta sig.

- Jag är själv född i kommunen och känner mig hemma här också. Men vi har inte bestämt oss ännu för var vi ska bygga.

Tomtfestivalen var välkommen och kommunens tomtpriser är konkurrenskraftiga säger Store. Ett nyöppnat bostadsområde nära skola och dagvård vore inte så dumt.

- På ett sådant område skulle det samlas många barnfamiljer och barnen skulle ha sällskap. Dessutom är servicen nära, säger Store.

Store uppskattar kommunens initiativ att ordna ett evenemang som passar hela familjen. Men om familjen ska vara med och tävla om ett bygglov är ännu inte säkert.

Tomtfestival i Terjärv.

Namntävling för nya vägar

Besökarna fick också vara med och tävla om vad de nya vägarna i området ska heta. Raymond Storrank hade sitt förslag klart, Agronomgränd borde en av de nya vägarna heta.

- För det där gamla diket där, det heter agronomsdiket. Så det var ett ganska självklart förslag, säger Storrank.

Storrank bor själv uppe på backen ovanför det nya bostadsområdet och han har inget emot att få nya grannar.

- Nej, det är klart att folk ska ha fina ställen att bo på.

Och Terjärv är ju fortfarande "best i väädä", så som det stod på t-skjortorna förr i tiden. Storrank uppskattar speciellt närheten till service och till stan. Terjärv är ett bra ställe att bo på helt enkelt, egentligen är det bara en sak som krävs för att bli Terjärvbo, säger Storrank.

- Vi är ett bra och humoristiskt folk, men man måste tåla skoj om man ska flytta hit. Annars går det inte, säger Raymond Storrank.

Terjärv.

Ovanligt mycket service i Terjärv

Kommunfullmäktiges ordförande Bengt-Johan Skullbacka (SFP) säger att han också tycker att Terjärv är ett otroligt fint ställe. Det finns många goda skäl att slå ner sina bopålar just här.

- Naturen är vacker och det finns service så som skola, hälsovårdscentral, bank och affär. Det är ett ypperligt ställe för en barnfamilj. Dessutom är det nära till både Karleby och Jakobstad, säger Skullbacka.

- Och i Kaustby finns det också specialaffärer. Dessutom har vi bollhall, ishall och ett gym. Det är rätt ovanligt på en så pass liten ort, säger Ulrica Ahlbäck.

Ulrica Ahlbäck representerar både Teri hus och kommunens största arbetsgivare Rani Plast.

- Vi behöver arbetskraft och naturligtvis vill vi också sälja hus. Visst byggs det nytt, men det skulle gärna få byggas ännu mera, säger Ahlbäck.

Tomtfestival i Terjärv.

Viktigt att vara ute bland folk

Fint väder, mycket folk, bra program och glada miner, en riktig fullträff. Så sammanfattar kommundirektör Malin Brännkärr tomtfestivalen.

- Det här är den jätteroliga delen av jobbet, säger Brännkärr.

Tror du att ni hittat några nya Terjärvbor här i dag?

- Det hoppas jag. Men även om vi inte skulle göra det så är det viktigt att ordna den här sortens evenemang som är trevliga för hela familjen. Och det är viktigt att finnas ute bland folk i kommunen.

Malin Brännkärr.

Kronoby har också tidigare exempelvis lottat ut tomter. Är det då ett koncept som fungerar och drar folk till kommunen?

- Jag tycker att det fungerar och överlag handlar mycket i dag om att skapa en bra bild av kommunen och företagen och det här är en del av det arbetet. Det är ett arbete som alla kommuner måste göra.

Brännkärr poängterar också den mångsidiga service som finns i Terjärv, i både privat och kommunal regi, och att kommunens största arbetsgivare finns just här.

- Det finns verkligen alla möjligheter att leva ett mycket gott liv i Terjärv, säger Malin Brännkärr.

Diskussion om artikeln