Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Raitanens monsterspurt bröt svenska segersviten – Finlands herrar tog hem Sverigekampen för första gången på sju år

Från 2018
Uppdaterad 02.09.2018 08:10.
Vilken thriller! Topi Raitanen vägrade att ge sig – fixade finländsk landskampsseger - Spela upp på Arenan

Mer spännande kunde det inte ha blivit. Efter två tävlingsdagar avgjordes allt på en slutraka i Tammerfors: Finlands herrar tog hem segern för första gången på sju år.

Spjutherrarnas trippelseger bäddade för ett delikat läge i Sverigekampen: Finlands och Sveriges herrar befann sig på lika många poäng inför den sista grenen, 1500 meter.

Det laddade loppet blev en finländsk solskenshistoria och de blåvita tog hem samtliga tre dueller i loppet. Topi Raitanens makalösa spurt knäckte Kalle Berglund som var tvåa. Joonas Rinne slog Elmar Engholm för tredjeplatsen och Tuomo Salonen slog Daniel Lundgren.

Poängen: 13–9 till Finland och en fyrapoängsseger också totalt (206–202). Sveriges sex år långa segersvit var därmed bruten. Finland var kraftigt nederlagstippat inför tävlingarna.

– Det här känns nog jättefint. Framför allt efter att det regnat negativitet över finländsk friidrott hela sommaren, så skönt att det också kommer lite positivt, säger Raitanen.

"Svenskarna sprang dumt"

Raitanen, som var EM-åtta i hinderlöpning i Berlin tidigare i sommar, berömmer Finland för en perfekt taktik där Salonen inledningsvis tog täten och höll farten på en lämplig nivå.

Samtidigt misslyckades svenskarna i sitt upplägg.

– Kalle vet hurudan löpare jag är och jag vet hurudan han är. Han sneglade ganska mycket på vad jag gör och sprang helt enkelt dumt, menar Raitanen.

– Kalle vet nog att jag inte är den långsammaste löparen trots att hinder är min huvudgren, och hans val straffade sig. Då inte svenskarna ryckte lät de mig ta initiativet, och när de vaknade var det för sent.

Svår start på dagen för herrarna

Segern kom efter en svag inledning: På 5000 meter förväntades Finland slå Sverige med 12–10 i poäng – det blev 7–15.

Sveriges Suldan Hassan och Emil Danielsson tog en dubbelseger i kombination med en fjärdeplats av Amanuel Gergis. Arttu Vattulainen var den enda som kunde ta extrapoäng för Finland när han kom trea.

– Det här var nog ett bakslag för Finland med tanke på segern i landskampen. Det skulle gärna ha fått gå andra vägen, sade Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo i tv-sändningen.

Lipsanen etta i tresteg – trippelseger för Finland

Simo Lipsanen, som var med i EM-final i Berlin, visade var skåpet ska stå i trestegstävlingen. Han vann på 16,31 före landsmännen Topias Koukkula (15,40) och Arttu Tyystjärvi (15,29).

Simo Lipsanen tresteg.
Bildtext Lipsanen drog sitt strå till stacken.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

Sverige lyckades tidigare ta en trippelseger på 400 meter häck så poängmässigt tog de två grenarna ut varandra.

På 110 meter häck stod Elmo Lakka för trycket och tog hem tävlingen på 13,72. Då Sverige tog hem de två följande placeringarna innebar grenen ingen poängmässig succé.

– Det kom inga pluspoäng som jag lite hade hoppats här, sade expertkommentator Ylöstalo.

Däremot blev det välkommet bonus på 200 meter, där Oskari Lehtonen vann och Finland tog hem poängen med 12–10, då statistiken pekade på 15–7 för Sverige.

– Det lönar sig inte att stirra sig blind på statistik i såna här tävlingar, det kan hända vad som helst. Allt träffade för mig i dag, det var helt enkelt min dag, säger Lehtonen som hade sämre årsbästa än samtliga svenskar.

Fantastiskt slut

Senare mot kvällen började Finlands upphämtning. En tvåpoängsseger i stav följdes upp av en klar trippelseger i spjut, där Antti Ruuskanen och Oliver Helander var i en klass för sig på 82,25 och 79,22.

I stavtävlingen var visserligen svenska Melker Svärd Jacobsson bäst på 545, men de tre följande placeringarna gick till finländare.

Ett oavgjort läge totalt inför avslutande 1500 meter räckte slutligen, tack vare Raitanen, till seger.

Mattila nära tårar inför rekordloppet

De finländska damernas kväll började i motsats till herrarna utmärkt. Det blev ett väntat blåvitt poängövertag med 14–8 på 400 meter häck och vinnaren kom från Helsingfors IFK – men hette inte Viivi Lehikoinen.

Lehikoinen gick en ursinnig kamp om segern med svenskan Johanna Holmén-Svensson då Nea Mattila plötsligt ven förbi båda två och vann med nya rekordtiden 57,81.

– När jag klämde ut det sista jag hade och lämnade de andra bakom mig insåg jag att det blev ett grymt lopp. Jag kände att jag hade krafter kvar och tänkte att jag inte har något att förlora, vi kör på, säger Mattila som passerade Holmén-Svensson på de sista metrarna.

Nea Mattila.
Bildtext Nea Mattila överraskade inte minst sig själv med en tid under 58 sekunder.
Bild: Lehtikuva

18-åringen förbättrade sitt personbästa med tre tiondelar och underskred för första gången 58 sekunder. Tidigare i sommar putsade hon två gånger om sitt rekord på samma stadion när hon tog sig till semifinal i junior-VM.

– Sverigekampen är förstås aldrig en tävling bland alla andra, men VM var huvudmålet i år. Jag hade inte helt samma laddning inför det här loppet, men till slut gick det ju ännu bättre, ler Mattila som njöt av publikstödet.

– Jag måste säga att den här stämningen faktiskt bar fram mig. Jag fick nästan tårar i ögonen när jag hörde Finland-ropen innan start. Därifrån kom säkert den där boosten.

Svenska damerna tog klar seger

Också den korta häcken bjöd på glada finländska miner: Med Nooralotta Neziri i spetsen tog Finland en planenlig trippelseger på 100 meter häck och tog på en gång in tio poäng på de svenska damernas försprång. Neziri vann på 13,13 före Annimari Korte (13,23) och Reetta Hurske (13,27).

– Det var säkert den finaste tävlingen på hela sommaren. Visst var Berlin fint, men det här är ändå en helt annan grej när människor ropar våra namn och många kommit för att se just oss. Även om man sprungit fast hur många Sverigekamper är det fortfarande speciellt, säger Neziri.

Hon får medhåll av sina kumpaner. Korte har i år gjort en makalös comeback och slog sig bland annat in i EM-truppen tillsammans med Neziri och Hurske.

– Helt otroligt, säsongen har gått över alla förväntningar. Och en bra tid att avsluta med dessutom efter en bedrövlig start och i de här förhållandena, säger Korte på den regnvåta banan.

– Jag var säkert mer nervös än i något annat lopp i sommar, till och med EM, fortsätter Tammerforstjejen Hurske. Kanske det berodde på att det var hemmaplan för mig och jag ville visa för alla vad jag tränar för varje dag.

Nooralotta Neziri är sprinterlöpare.
Bildtext Neziri etta i Sverigekampen.

På 200 meter var Aino Pulkkinen snabbast och Finland tog hem grenen med 12–10.

Alisa Vainio var enda blåvita idrottare att klämma in sig bland svenskarna på 10 000 meter. Hon komma tvåa efter Charlotta Fougberg i en gren där Finland förlorade med 8–14.

De svenska damerna vann till slut med poängen 216–194, vilket också var att vänta enligt årsstatistiken.

Här är alla resultat från Sverigekampen 2018.