Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nära lägga av – nu främsta finländare i Sverigekampens dån: ”Det är det här man lever för”

Från 2018
Jonni Blomqvist, läger i Portugal, våren 2016.
Bildtext Jonni Blomqvist är tillbaka på allvar.
Bild: Yle/Leif Lampenius

Det gick kalla kårar ner för ryggen, berättar Jonni Blomqvist om känslostormen inför sitt första framträdande i seniorlandslaget. Borgå Akilles 20-åring var bästa finländare i sin gren i Sverigekampen – efter ett par blytunga år.

Sverige tog en planenlig trippelseger på herrarnas 400 meter häck i Tammerfors friidrottslandskamp på lördagen, men bakom den blågula trion korsade ett oväntat namn mållinjen som bästa hemmalöpare.

Oväntat i och med att han gick in med klart sämsta statistiktid, men framför allt med tanke på hur det såg ut för några år sedan.

Jonni Blomqvist, 20, tog ett par FM-medaljer på juniornivå 2012-2014, men försvann sedan från friidrottsbanorna.

– Jag blev skadad som 16-åring och var borta nästan helt och hållet i två år, så jag har verkligen fått klösa mig upp därifrån. Jag var väldigt lågt nere och var också i ett skede nära att lägga av när det inte ville bli nånting.

– Allra mest tacksam är jag nu över att få vara tillbaka. Idrott är roligt igen, säger Blomqvist till Yle Sporten.

”Det är så här det ska vara”

Blomqvist hade sprungit personbästa i fem av tio lopp på 400 meter häck inför Sverigekampen och hade siktet inställt på den färska rekordnoteringen 52,50 i Tammerfors. Resultatet på den regnblöta banan blev 52,72.

– Loppet var helt okej, det här är ungefär min nivå. Det räckte inte längre i dag, men kanske det blir bättre om några år, säger Blomqvist som sammanlagt putsat sitt rekord med en och en halv sekund i sommar.

Som landslagsnykomling fick FM-femman från juli ett skämtsamt elddop inför Sverigekampen.

– Jag blev så att säga invigd på morgonen med lite gympa och annat skoj med laget. Det är en tradition och nu är man på sätt och vis inne i landslaget, berättar Blomqvist.

– Hela veckoslutet har varit en upplevelse. När man gick ner för trappan från callingen och hörde det här vrålet, så gick det kalla kårar ner längs med ryggen. Det är det här man lever för i idrotten.

Gav det den här upplevelsen mer motivation att satsa vidare?

– Klart det! Man fick lite koll vilken nivå svenskarna ligger på, och fick vara med om den här atmosfären som jag verkligen gillar väldigt mycket. Det är så här det ska vara, och man fick faktiskt energi av det. Det är verkligen roligt.

Akilles jagar tredje raka

Jonni Blomqvists säsong fortsätter med stafett-FM i S:t Michel nästa helg.

Borgå Akilles har två raka FM-guld med identisk kvartett på herrarnas 4x100 meter, men är inte lika favorittippat den här gången.

Lauri Tuomilehto, Willem Kajander, Victor Fagerholm och Viktor Kantele firar stafett-FM-guld.
Bildtext Lauri Tuomilehto (t.v.), Willem Kajander, Victor Fagerholm och Viktor Kantele försvarar segern.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Borta från guldlaget är skadade Viktor Kantele, medan Lauri Tuomilehto endast sprungit ett enda lopp i år och Willem Kajander haft en del bekymmer med baklåret. Kajander har ändå liksom den fjärde länken Victor Fagerholm löpt rekord på 100 meter i sommar.

Nu tar Blomqvist Kanteles plats i laget, som sannolikt ställer upp i ordningen Fagerholm, Kajander, Blomqvist och Tuomilehto.

– Vi går in med bra humör och kämpar så mycket vi kan. Vi är lite försvagade med skador och annat. Såklart skulle vi vilja vara med och tampas om medaljer, men vi får se.

Stafett-FM går av stapeln i S:t Michel på lördag och söndag (8-9.9) och sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln