Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Barnen kan snart få åka taxi till sina hobbyer i Åbo

Från 2018
Pojkar tränar innebandy i Kuppis bollhall i Åbo.
Bild: Yle/Nora Engström

Ett försök med gemensamma taxiskjutsar för barn som ska till idrottsarenan kan snart vara verklighet i Åbo. Miljön och föräldrarna är i åtanke.

Tanken är att flera barn som bor i ett och samma område ska kunna dela på en taxi då de åker till en idrottsanläggning. På det sättet kunde de enskilda resorna bli färre och föräldrarna skulle slippa fundera på körandet. Initiativet kommer från Valonia som är Egentliga Finlands servicecenter för hållbar utveckling och energi.

Barnen kan bo var som helst i staden, men resorna ska gå till Västra centrum, Impivaara, Kärsämäki och Raunistula. Områdena valdes på grund av det rikliga utbudet av aktiviteter och för att en stor del av resorna går dit. Föräldrarna har också fått ge sina synpunkter i en enkät. Nu ska svaren sammanställas och utgående från dem ska det hela antagligen börja vidareutvecklas, säger Silja Ngobese på Valonia.

Idrottsföreningarna tillfrågades

Tanken är att taxiresorna skulle beställas med en app och eftersom flera barn skulle åka i samma bil skulle resorna bli något billigare. Valonia har samarbetat med idrottsföreningar eftersom de bäst känner till barnens behov av resor, säger Ngobese.

– För föräldrarna kan det vara svårt att sinsemellan komma överens om transporterna och nu behöver de inte tänka på vem som står i tur att skjutsa en viss vecka. Därför kan det vara lättare med en app, säger Ngobese.

"Stunden i bilen kanske enda gemensamma tiden"

Annette Palanen, ordförande gör föreningen Hem och skola i Åbo, är något kluven inför tanken på skjutsar. Hon påpekar att de ännu inte diskuterat saken inom föreningen och att åsikterna är hennes egna. Hon säger att hållbarhetsaspekten är en fin tanke, men att man kanske borde fundera på om bussförbindelserna i stället kunde vara bättre.

– Personligen undrar jag om det verkligen är så att någon annan ska sköta mitt jobb som förälder i alla saker. Visst är det viktigt att få en stund för sig själv, men man har ju valt att bli förälder och till föräldraskapet höra att vara med sina barn och att stöda dem.

Palanen funderar också kring tiden som barnen sitter i skjutsen om de blir väldigt långa.

– Det är bra med nya projekt. Det är bra med tanken att försöka minska på transporterna och det tror jag att vi alla tycker är bra. Jag är skeptisk till att om det ska göras för att vi föräldrar ska få egen tid när den gemensamma tiden med barnet kan vara i bilen då vi skjutsar barnet till något ställe.

Diskussion om artikeln