Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

UNHCR­­: Var artonde migrant som i år försökt nå Europa över centrala Medelhavet har aldrig kommit i land igen

Från 2018
Migranter i träbåt på Medelhavet, ca 50 km utanför Libyens kust.
Bildtext Migranter ca 50 km utanför Libyens kust.
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Medelhavet är farligare än någonsin, hävdar FN:s flyktingorgan UNHCR i en ny rapport. Hittills i år har fler än 1 600 personer avlidit eller försvunnit i försök att ta sig till Europa.

UNHCR:s rapport Desperate Journeys publiceras exakt tre år efter att den syriska pojken Alan Kurdi hittades drunknad på en strand i Turkiet. Bilderna av Kurdi kom att bli en symbol för flyktingkrisen och den farliga resan över Medelhavet.

Enligt den nya rapporten har havet blivit ännu dödligare. Det totala antalet människor som anländer till Europa har i år varit lägre än de två föregående åren, men dödligheten har gått upp.

Det handlar inte längre om huruvida Europa klarar av att hantera antalet, utan ifall Europa lyckas mobilisera den medmänsklighet som krävs för att rädda liv

― Pascale Moreau, UNHCR:s Europachef

Mellan januari och juli i år dog eller försvann en av 18 personer som försökte ta sig till Europa längs den centrala Medelhavsrutten. Motsvarande siffra i fjol var en av 42.

I år har tio olyckor med mer än 50 dödsoffer inträffat på rutten.

Räddningsinsats för att rädda migranter på Medelhavet.
Bildtext I april räddades fler än 250 migranter ca 50 kilometer utanför Libyens kust.
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Statistiken för landrutterna är inte heller glädjande. Åtminstone 74 personer rapporteras ha avlidit längs med rutterna på det europeiska fastlandet eller vid gränserna mellan januari och juli. I fjol var siffran för motsvarande period 45.

- I och med att antalet människor som anländer till Europa sjunker så handlar det inte längre om huruvida Europa klarar av att hantera antalet, utan ifall Europa lyckas mobilisera den medmänsklighet som krävs för att rädda liv, säger UNHCR:s Europachef Pascale Moreau i ett pressmeddelande.

UNHCR efterlyser fler säkra rutter

Det är främst i Italien som färre migranter har stigit i land i år. Under årets första sex månader kom 18 500 migranter till Italien över Medelhavet. Under samma period 2017 låg antalet på 95 200 personer.

I Spanien och Grekland har antalet däremot gått upp jämfört med i fjol.

UNHCR vill nu att Europa ökar tillgången till säkra och lagliga vägar för flyktingar.

Flyktingkommissariatet efterlyser också tydliga regler för hur regioner förhåller sig till räddning och landsättning av människor i nöd på Medelhavet.

Diskussion om artikeln