Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasiliens 200 år gamla nationalmuseum i Rio de Janeiro brinner - "en sorglig dag för alla brasilianare"

Från 2018
Uppdaterad 03.09.2018 15:36.
Museet som i år firade 200 års jubileum befaras ha totalförstörts med alla sina objekt
Bildtext Museet som i år firade 200 års jubileum befaras ha totalförstörts med sina miljoner olika objekt
Bild: EPA-EFE/MARCELO SAYAO

Nationalmuseet i Brasiliens näst största stad Rio de Janeiro står i lågor. Branden började på söndag kväll halv åtta lokal tid, efter att det 200 år gamla museet hade stängts.

Det är tillsvidare oklart hur branden började men den verkar inte ha krävt några offer.

Ännu på måndag morgon finsk tid, vällde det ut tjock rök från museet, som ligger inom en park i norra Rio de Janeiro.

80 brandmän deltar i räddningsarbetet och de har lyckats rädda en del objekt, enligt räddningsverkets talesperson Roberto Robadey

- Vi lyckades flytta ut många saker med hjälp av museets anställda,säger Robadey som klagade över att släckningsarbetet försvårades av att två av de närmaste brandposterna inte fungerade.

Därför måste man skicka tankbilar till närmaste sjö för att hämta vatten förklarade Robadey. Enligt honom borde branden fås helt under kontroll under måndag morgon, finsk tid.

200 år av arbete, forskning och kunskap har gått förlorad

President Michel Temer

- Brandkåren alarmerades klockan 19.30 och det finns ingen information om eventuella skadade, säger räddningsverkets talesperson Moises Torre.

Nationalmuseet som är den äldsta vetenskapliga institutionen i Brasilien, är ett av de största och viktigaste museerna i sitt slag i Sydamerika.

President Michel Temer beklagade branden och sade att det var en sorglig dag för alla brasilianare.

- Två hundra år av arbete, forskning och kunskap har gått förlorad, konstaterade Temer.

Museet som ligger i en park i norra Rio de Janeiro var i början av 1800-talet den portugisiska kungliga familjens hem
Bildtext Museet som ligger i en park i norra Rio de Janeiro var i början av 1800-talet den portugisiska kungliga familjens hem
Bild: EPA-EFE/MARCELO SAYAO

Egyptiska föremål, fossiler och skelett

Museet som grundades år 1818, var i början av 1800 talet både den portugisiska kungliga familjens och den brasilianska kejserliga familjens hem.

Museet som införlivades med Rio de Janeiros universitet efter andra världskriget, firade tidigare i år sitt 200 års jubileum, men nu befaras den ha totalt förstörts.

Det nationalhistoriska museet hade över 20 miljoner föremål, bland dem de första fossilerna som har hittats i Brasilien samt arkeologiska fynd från bland annat Sydamerika, Egypten, Grekland och Italien.

Museet var också känt för ett över 12 000 år gammalt kvinnoskelett samt dinosaurieben och fossiler.

Det fanns över 20 miljoner objekt i museet, bland dem dinosauriefossiler som har hittats i Sydamerika
Bildtext Det fanns över 20 miljoner objekt i museet, bland dem denna dinosauriefossil som har hittats i Sydamerika

Museet led kronisk brist på pengar och anställda hade länge varit missnöjda med nedskärningar och det gamla palatsets tillstånd.

Vice direktören Luiz Duarte, säger att museet ständigt led av akut brist på pengar men att regeringen och undervisningsministeriet aldrig stödde det tillräckligt.

- Vi fick aldrig någonting av den federala regeringen. Alla vill stöda oss nu, men tidigare fick vi aldrig tillräckligt med stöd, klagar vice direktören Luiz Duarte.

- Vi slutförde nyligen förhandlingar med den statliga utvecklingsbanken för en massiv investering för renoveringen av palatset och ironiskt nog planerade vi att installera ett nytt brandsystem som skulle förhindra eldsvådor, säger Luiz Duarte.

Diskussion om artikeln