Nyktra Fanny kände sig tvungen att dricka sprit på gulnäbbsintagningen: "Ingen vågade säga nej då de andra i så fall måste dricka en större andel"
Studerandena Fanny Hatunpää och Aino Jauhiainen kommer bägge ihåg sina gulnäbbsintagningar som obekväma tillställningar, där grupptrycket pressade dem till att göra saker som de senare ångrade.
Vid Nyyti, som värnar om studerandes mentala hälsa, menar man att förnedrande programpunkter där man måste klä av sig hör till det förflutna.
En del studentorganisationer har också gått in för att ta bort obekväma programpunkter.
Både Hatunpää och Jauhiainen är i dag på slutrakan av sina studier och det är kring fem år sedan de deltog i gulisintagningar.
- Man skulle sätta huvudet i en mjöldunk och leta efter äppelbitar - jag tyckte inte det var så roligt men jag vågade inte säga emot, berättar Jauhiainen om sin gulnäbbsintagning till Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors år 2012.
Vid en annan programpunkt måste gulnäbbarna klä av sig och springa runt en springbrunn för att få pluspoäng.
- Man måste inte vara med men det är ändå en lek där utgångspunkten är att det är roligare om du gör det, du får mer socialt kapital, säger Jauhiainen.
Hatunpää dricker inte alkohol - men på en intagning till en annan studielinje tvingades hon dricka.
- Alla skulle köpa något att dricka och när vi hade gjort det så hälldes alla drinkar i en balja. Sen måste vi dricka baljan tom. Ingen vågade säga nej eftersom arrangörerna sade att de andra i så fall måste dricka en större andel, säger Hatunpää.
Nyyti: Lämna bort förnedrande program
Programpunkter där de nya studerandena förnedras är sådant som kan lämnas bort, menar Minttu Naarminen från Nyyti, som arbetar mot mobbning i landets högskolor.
- Det är generellt sett bra att granska studentorganisationens traditioner kritiskt då och då. Program där studerande tvingas, eller det finns en stark social press, att klä av sig eller dricka alkohol är inte okej.
Bli inte ensam med känslan att något program var obekvämt. Prata med andra studerande som du känner att du kan lita på
Minttu Naarminen, Nyyti
Naarminen säger att studerande inte endast känner sig obekväma med själva evenemangen. På Nyyti får de ofta höra att det är kommunikationen kring evenemangen som inte känns bra.
- Studerande har olika bakgrund och livssituation. Det får gärna också synas i sättet man kommunicerar på, säger Naarminen.
Hennes tips till studerande som känt sig illa berörda av evenemangen är att prata med sina studiekompisar om det - vilket hon konstaterar att studerande ofta är bra på.
- Bli inte ensam med känslan att något var obekvämt. Prata med andra studerande som du känner och kan lita på, säger Naarminen.
Naarminens praktiska tips till arrangörerna är att det lönar sig att prata öppet om hur till exempel foton från evenemangen används.
- Om en bild publiceras borde man alltid först fråga personerna på den ifall det är okej. Det är också bra praxis för föreningarna att samla respons på sina evenemang.
Studorg: Vår verksamhet har ändrats
Vi nådde Svenska social- och kommunalhögskolans studentförening Studorgs styrelse för en kommentar kring de obekväma gulnänbbsintagningarna och frågade hur deras intagningar ändrat sedan 2012.
Studorgs ordförande Amanda Åström skriver att föreningen beklagar att Hatunpää och Jauhiainen upplevt sin gulisintagning som obekväm.
- Det är redan en tid sen dess och alla våra evenemang lever med tiden och utvecklas bland annat enligt den respons vi får. Vi tolererar ingen mobbning eller diskriminering i vår verksamhet, skriver hon.
Studorg kommenterar inte ifall de längre har en punkt i intagningen där de nya studerande måste klä av sig.
Codex har avskaffat grötkastning och avklädning
Lena Björkholm är programutskottsordförande för juristklubben Codex vid Helsingfors universitet. Hon säger att deras gulnäbbsintagning har väckt mycket diskussion under åren.
Hon menar ändå att Codex fört en öppen dialog om evenemanget och att traditioner som inte längre upplevs som roliga har avskaffats.
De äldre studerandena som får stå med megafonen har säkert kul
Fanny Hatunpää, studerande
Tidigare hade intagningen en programpunkt där de nya studerandena sinsemellan skulle byta enstaka klädesplagg. På en annan punkt kastade äldre studerande gröt på gulnäbbarna.
- Vi har avskaffat bägge programpunkterna, säger Björkholm.
Vem ska bryta pennalismens cirkel?
Både Hatunpää och Jauhiainen säger att det är de nya studerandena som kan bryta de skadliga traditionerna.
- Men det är svårt att bryta dem, det beror säkert mycket på själva maktstrukturen, säger Jauhiainen.
De äldre studerandena som får stå med megafonen har säkert kul, säger Hatunpää.
- Det är säkert den strukturen som borde brytas om det ska bli annorlunda.
Hur upplevde du din egen gulnäbbsintagning? Dela gärna med dig av dina erfarenheter på huvudstadsregionen@yle.fi.

Yle Huvudstadsregionen
Den här artikeln är uppdaterad. Den ursprungliga artikeln, som publicerades 3.9.2018 klockan kl. 18.00, hade rubriken "Nyktra Fanny tvingades dricka..." Rubriken ändrades till "Nyktra Fanny kände sig tvungen att dricka...", för att klargöra att det var frågan om ett val och grupptryck snarare än om ett strikt tvång, 4.9.2018 kl. 14.45.