Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reutersjournalister dömdes till sju års fängelse i Myanmar - "Sorglig dag för Myanmar och världspressen"

Från 2018
Uppdaterad 03.09.2018 09:12.
Wa Lone är en av de två Reuters journalister som dömdes till sju års fängelse
Bildtext Wa Lone är en av de två Reutersjournalister som dömdes till sju års fängelse. Hans hustru fick en dotter nyligen som Wa Lone inte ännu har fått träffa
Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO EPA-EFE/LYNN BO BO

Två journalister som arbetar för nyhetsbyrån Reuters har dömts till sju år långa fängelsestraff i Myamnar.

En domstol i Yangon dömde dem för olagligt innehav av officiella dokument, trots att samma dokument hade offentliggjorts tidigare.

Rättegången mot journalisterna har fördömts av omvärlden som politiskt motiverade. Både Reuters och människorättsorganisationer anser att åtalen borde ha förkastats.

- Det här är en sorglig dag för Myanmar, för journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo samt hela världens press, säger Reuters chefredaktör Stephen J. Adler.

- Dessa två beundransvärda journalister har redan suttit nio månader i fängelse för falska åtal, vars avsikt är att tysta ner dem och skrämma pressen, tillägger Adler.

Journalisterna som greps i fjol då de rapporterade om förföljelserna av muslimska rohingyer, får också stöd av lokala journalister som på lördagen protesterade mot rättegången i Yangon.

- Jag är inte rädd. Jag har inte gjort något fel och jag tror på rättvisa demokrati och frihet, konstaterade Wa Lone efter domen.

Kyaw Soe Oo och Wa Lone rapporterade om folkmordet på Rohingyer då de greps i Yangon i fjol
Bildtext Kyaw Soe Oo och Wa Lone rapporterade om folkmordet på Rohingyer då de greps i Yangon i fjol
Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO

Inga bevis, planterade dokument

Wa Lone och Kyaw Soe Oo greps i en restaurang strax efter att två poliser som de hade mött, gav dem officiella dokument.

Domstolen vägrade att skjuta upp rättegången eller att förkasta åtalen, även efter att en polisman vittnade att hans chef hade beordrat poliserna att överräcka hemligstämplade dokument åt journalisterna.

Polisen dömdes senare till ett års fängelse och hans familj slängdes ut från sin bostad.

Reuters advokater anser att åklagaren inte lade fram bevis som skulle ha räckt till en fällande dom och att försvaret däremot kunde bevisa att journalisterna hamnade i polisens fälla.

Försvaret anser sig också ha bevisat att dokumenten inte var vare sig hemliga eller känsliga, så som åklagaren hävdade.

Både rättegången och domen var politiskt motiverade och avsedda att skrämma journalister som rapporterar om folkmordet på muslimska rohingyer, anser Reuters.

- Domen är hjärtskärande. Det som hände i dag hotar att undergräva lagligheten i Myanmar samt pressfriheten som demokratin kräver, säger Reuters Asienchef Kevin Krolicki.

Burmesiska demonstranter med plakat, fotograferade i närbild.
Bildtext Myanmars ledare, Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi får hård kritik för folkmordet på rohingyer
Bild: EPA/ADI WEDA

Aung San Suu Kyi får hård kritik

Rättegången har väckt stort intresse och hård kritik i omvärlden.

Kritik har särskilt riktats mot Myanmars ledare, Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi, som inte anses ha försvarat yttrande- och pressfriheten så som hon borde.

Suu Kyi har också fått hård kritik för det statsorkestrerade våldet som för ett år sedan tvingade över 700 000 rohingyer på flykt till grannlandet Bangladesh.

FN har slagit fast att det var frågan om ett folkmord och FN-utredare krävde förra veckan att Myanmars militärledare ställs inför rätta, misstänkta för folkmord och brott mot mänskligheten.

Omvärldens kritik har lett till en nationalistisk motreaktion i Myanmar, som också verkar ha påverkat den konservativa domstolen som fällde utslaget.

De flesta flyktingar som anländer till Bangladesh har vandrat i dagar genom djungel och berg för att nå gränsen
Bildtext Över 700 000 muslimska rohingyer flydda undan arméns våld till grannlandet Bangladesh i fjol
Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH

EU , USA och FN fördömer

Både FN och USA beklagar domen som betraktas som en "stor besvikelse."

- Förenta Nationerna har konsekvent krävt att Reuters journalister friges och vi har uppmanat myndigheterna att respektera deras yttrandefrihet och rätt att anskaffa information, säger FN i ett uttalande.

USA:s ambassadör Scot Marciel säger att domstolsbeslutet är " djupt oroande."

- Det är djupt oroande för alla som har kämpat för pressfrihet. Man måste fråga sig om folket förtroende för rättssystemet urholkas efter det här, säger Marciel.

Diskussion om artikeln