Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu finns siffrorna: Sommaren 2018 slog alla tiders värmerekord

Från 2018
Uppdaterad 03.09.2018 13:19.
Två personer solbadar på en sandstrand.
Bildtext Augusti var 1-3 grader varmare än vanligt. Bilden är tagen i Helsingfors den 24 augusti.
Bild: Lehtikuva

Det finns nu sifferbevis på att årets sommarvärme var unik. Perioden från maj till augusti var den varmaste någonsin, under den tid som meteorologiska institutet har fört statistik.

Värmerekordet gäller både enskilda mätpunkter och hela landets medeltal. Landets medeltemperatur under maj-augusti var i år 0,3 grader varmare än under den hittills varmaste sommaren år 1937.

Tittar man på en litet snävare period, tiden juni-augusti, så var sommaren nästan lika unik. Medeltemperaturen låg två grader högre än vanligt.

Sådan värme förekommer med 20-30 års intervall.

Hetast i Vasa

Lokalt var också perioden juni-augusti helt exceptionell, till exempel vid mätpunkten i Kajsaniemi i Helsingfors. Där var medeltemperaturen den varmaste under den 174-åriga mäthistorian. Det var visserligen lika varmt där år 2011.

Den absolut varmaste temperaturen under sommaren 2018 löd 33,7 grader och uppmättes vid mätpunkten vid Klemetsö i Vasa den 18 juli.

Statistiken visar också att årets augusti månad var 1-3 grader varmare än vanligt.

Över 60 dagar med högsommarvärme

Antalet dagar med det som meteorologerna kallar högsommarvärme, alltså minst 25 grader, var 10-30 fler än vanligt. Här varierar det från område till område.

I södra Finland uppmättes 40 högsommarvarma dagar, i Lappland omkring 20. Flest var de i Heinola, nämligen 46 dagar.

Under 63 av sommarens dagar var det högsommarvärme på någon ort i landet.

Torrast i Jomala

Statistiken från Meteorologiska institutet pekar också på ovanligt torrt väder. Torkan började på många håll redan i maj och i mellersta Finland var regnmängden i juni-augusti bara hälften av det normala.

Så torrt är det bara med 10-30 års mellanrum.

Lokalt var det ännu torrare än så. Värst var det i Jomala på Åland där det regnade futtiga 77,6 millimeter under hela sommaren.

Det här blir vanligare

Tittar man utanför Finlands gränser så har sommaren varit exceptionell också på andra håll i Norden och Baltikum.

Norge har noterat en både varmare och torrare sommar än normalt. I Sverige var särskilt perioden maj-juni rekordartat varm. Liknande rekord har uppmätts också i Lettland.

I Island har det regnat ovanligt mycket under sommaren.

Vid Meteorologiska institutet konstaterar man att vädret visserligen växlar mycket från år till år, men att unika väderfenomen blir vanligare.

- Samhället måste vara berett på att klimatförändringarna tilltar, säger institutets generaldirektör Juhani Damski.

Diskussion om artikeln