Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Facket på krigsstigen mot regeringen - FFC:s medlemsförbund planerar åtgärder mot försämrade jobbvillkor

Från 2018
Uppdaterad 03.09.2018 15:52.
Jarkko Eloranta vid ett mötesbord.
Bildtext FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och Pams ordförande Ann Selin deltog i fackorganisationens möte den 3 september.
Bild: Lehtikuva

Fackförbunden inom FFC planerar åtgärder mot regeringens sysselsättningspolitik. Landets största fackcentral vill på det viset stoppa planerna på att lindra uppsägningsskyddet för anställda vid småföretag.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta uppger att varje medlemsförbund planerar sina egna motåtgärder, bestämmer om hurdana de blir och när de införs.

Eloranta säger att förslaget om försämrat anställningsskydd var droppen som fick bägaren att rinna över. Själva fackcentralen FFC kommer ändå inte att skrida till åtgärder själv.

- Medlemsförbunden får själva besluta om vilka åtgärder de vidtar. Det här förslaget har en kumulativ effekt, arbetstagarnas ställning har försämrats starkt de senaste åren, säger han.

"Skyddet ska vara lika starkt för alla"

Regeringen har för avsikt att göra det enklare att säga upp anställda vid företag med färre än 20 anställda. På det viset vill regeringen sänka de här företagens tröskel att anställa personal.

Enligt fackbasen Eloranta går det inte att dra en gräns för när anställningsskyddet kan försämras, det ska vara lika starkt för alla.

- För oss är det ingen skillnad om det är företag med under tjugo eller under tre anställda. Det är på ett principiellt plan fel att arbetstagare hamnar i olika position beroende på vem de jobbar för. Alla ska ha samma rättigheter.

Diskussion om artikeln