Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fokus på Estland kryddat med stjärnförfattare som Liza Marklund - Åbo bokmässa siktar på 25 000 besökare

Från 2018
Åbo bokmässa
Bildtext Åbo bokmässa arrangeras 5-7 oktober i Åbo mässcentrum.
Bild: ARTO.TAKALA

Åbo bokmässa är den mysigaste av alla bokmässor. Här finns en speciell "feelis" som man inte hittar någon annanstans. Det säger Eetu Alvik, som har varit med och planerat årets mässa.

Huvudtemat för Åbo bokmässa 2018 är Estland som firar sitt 100-årsjubileum. Under mässan besöker flera av landets moderna författare Åbo mässcentrum. Bland annat deltar Kai Aarelaed, Paavo Matsin, Valdur Mikita och Andrei Ivanov.

- Det är anmärkningsvärt hur mycket man skriver och publicerar i Estland. Det har fötts en helt ny författargeneration där som fortfarande är rätt okänd för finländarna, och dessa författare uppmärksammas nu på bokmässan i Åbo, säger Sanna Immanen, verksamhetsledare för Estlandsinstitutet i Finland.

Åbo bokmässa
Bild: Åbo bokmässa

Utöver Estland fokuserar årets bokmässa på skyddet av Östersjön, naturlyrik och återvinning. Mässan bjuder även på högläsning för barn och introduktioner till poesi, fantasylitteratur och deckare.

Bland årets finländska författargäster märks Rafael Donner, Peter Sandström, Olli Jalonen, Riikka Pulkkinen, Kari Hotakainen, Sirpa Kähkönen, Heli Laaksonen, Pauliina Rauhala och Niina Repo.

Celebert besök från Sverige

En annan författare som arrangörsstaben är snabb på att lyfta fram är den svenska deckarförfattaren Liza Marklund.

Liza Marklunds romaner har sålts i runt 23 miljoner exemplar på ett fyrtiotal språk. Hennes nya roman Pärlfarmen släpps på svenska den 19 september och på finska den 27 september.

Liza Marklund var bokad till Åbo bokmässa år 2015, men lämnade den gången återbud av personliga skäl.

- Liza Marklund är en stjärna och det är historiskt att hon nu kommer hit, säger Eetu Alvik, som har assisterat bokmässans programchef Seppo Puttonen i planeringen inför årets upplaga av mässan.

Liza Marklund
Bildtext Liza Marklund.
Bild: Pressfoto

Gratis inträdesbiljetter till 4 000 skolelever

Åbo stad, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto vill ge barn och unga möjlighet att uppleva bokmässan. Målet är att sprida läsglädje och lära eleverna att söka information.

Centret för främjande av facklitteratur delar i år ut inträdesbiljetter till 4 000 skolelever. Åbo stad bidrar till kostnaderna för 3 000 av dessa fribiljetter, som kommer att delas ut till högstadie- och gymnasieelever.

Åbo bokmässa
Bild: Åbo bokmässa

Åbo bokmässa arrangeras 5-7 oktober. Enligt Eetu Alvik hoppas man på 25 000 besökare under de här tre dagarna.

Parallellt med bokmässan arrangeras även Åbo mat- och vinmässa.

Diskussion om artikeln