Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Det är valkampanj hela tiden” – politikerna kroknar, men ska riksdagen styras av känslor? Kommentera och se debatten klockan 12.03!

Från 2018
Uppdaterad 04.09.2018 10:09.
Politikerna kroknar – ska riksdagen styras av känslor? - Spela upp på Arenan

Många erfarna politiker har meddelat att de inte ställer upp i riksdagsvalet på våren. Orsaken är att de har tröttnat. Politiken har blivit ytlig och styrs av känslor, anser flera av dem. Se Slaget efter tolv direkt från riksdagen med start klockan 12.03.

Många pekar finger mot sociala medier där frågor kan bli jättestora snabbt och där känslor ofta är viktigare än fakta.

Listan på politiker som inte ställer upp för omval är lång: Seppo Kääriäinen (C), Tapani Tölli (C), Lenita Toivakka (Saml), Pertti Salolainen (Saml), Riitta Myller (SDP), Kari Uotila (VF), Markku Rossi (C), Maria Lohela (Blå), Stefan Wallin (SFP), Lauri Ihalainen (SDP), Pentti Oinonen (Blå) och Mats Nylund (SFP).

Det är valkampanj hela tiden. Förmågan att behandla allt svårare frågor har fallit bort

― Seppo Kääriäinen (C)

Politiken har blivit ytlig och en jakt på bra rubriker, sammanfattar Centerns Seppo Kääriäinen som i vår lämnar riksdagen efter över trettio år.

- Det är valkampanj hela tiden. Förmågan att behandla allt svårare frågor har fallit bort, säger Kääriäinen. Jag gillar inte ytligheten och karnevaliseringen av politiken.

Slaget: Har vi förlorat förmågan till en djup samhällsdiskussion?

Har vi förlorat förmågan till en djup samhällsdiskussion? frågar Svenska Yle i en stream från riksdagen då riksmötet öppnas.

I debatten deltar riksdagsledamöterna Li Andersson (VF), Peter Östman (KD) och Maarit Feldt-Ranta (SDP). Debatten leds av Markus Ekholm.