Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Teaterscenens schackdrottning Maria Ylipää i Nästan unplugged: ”Jag har aldrig sett Kristina från Duvemåla”

Från 2018
Maria Ylipää sjunger med slutna ögon i programmet Nästan unplugged.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Maria Ylipääs första riktigt lyckade försök i filmvärlden resulterade i en Venla för bästa kvinnliga skådespelare. Det är förståeligt att hon vill fortsätta arbeta med produktioner för den vita duken. Men innan dess ska hon göra sin nästa roll inom sitt favoritområde, musikalerna.

Då Maria gästar musikprogrammet Nästan unplugged på Alexandersteatern i Helsingfors har platsen en speciell betydelse för vårt lands kanske mest mångsidiga skådis.

- Det är roligt att sitta här, för det var här jag började min karriär egentligen. Det var här jag gjorde min praktik, 21 år gammal på tvåan i Teaterhögskolan.

- Jag fick huvudrollen, Geneviève, i Les Parapluies de Cherbourg. Det var på Helsingfors Stadsteater men den gjordes här på Alexandersteatern, berättar Maria.

Efter det gick karriären sakta men säkert uppåt – innan den fullkomligen exploderade tretton år efter Paraplyerna, då hon genom sin prestation som Kristina från Duvemåla blev, inte bara Finlands men också Sveriges, hetaste teaterskådespelare i ett par år.

Pressen var hård, men Maria tyckte inte det var så farligt. Antagligen tack vare att hon inte visste något om Björn och Bennys succémusikal innan – eller efteråt.

- Jag har aldrig sett Kristina, jag har aldrig sett den rollen. Som skådis gör man alltid sin egen version av rollen för det är alltid nån som har gjort den förr.

- Jag tror att det är bra att man inte sett en roll innan, då har man inte det där städet av press i ryggsäcken. Jag hade ingen press, fokuserade på att göra mitt jobb så bra som möjligt. Rollen tog mycket energi, det är en så krävande roll. Men press, det kände jag nog inte.

Maria Ylipää sjunger i Nästan unplugged och gitarristen Janne Hyöty skymtar i bakgrunden.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Flerspråkig multitalang

För de som känner Maria kommer det inte som någon överraskning att hon älskar musikaler och teater. Hon kallar det för sin passion, och ser det som sitt uppdrag.

- Jag är starkast på att uttrycka olika sätt historier, och det är det jag vill, beröra människor så att de känner någonting.

- Jag är ett material för en berättelse att nå ut till världen. Det är så här jag kommunicerar varför vi är här. Jag tycker det är bäst att vara sig själv, tro på sig själv och på sin vision. Att bli älskad, att älska. Det är vad man vill i livet, och det är vad man vill på scenen också.

På scenen är Marias verktygslåda enorm. Och det vet hon, och hon vill använda den till fullo. Just för att få berätta de historier hon vill att människor ska få ta del av.

- Jag vill använda alla uttrycksverktyg som jag har: skådespeleri, sång, rörelse. Allt typ inom musik, dans och teater.

Ett av de mer imponerande verktygen är, bortsett från hennes magiska röst och förmåga att förmedla känslor med ansiktsuttryck och kroppsspråk, ett fantastiskt språköra.

I Marias avsnitt av Nästan unplugged får vi höra en handfull – från spanska och franska till de två inhemska – men hennes hemlighet är skräckinjagande för en språkpolis.

- Jag sjunger på flera olika språk, men grammatik? Nää. Men jag är bra på att hitta melodin och rytmen.

Maria Ylipää med Alexandersteaterns ljuskrona ovanför huvudet.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Vill göra manliga roller

Många finlandssvenskar, för att inte tala om rikssvenskar, känner Maria som Kristina och kanske från andra musikalroller – hon har spelat bland annat i Wicked, Miss Saigon och debuterade på Svenska Teatern i Spin år 2005.

Men för den breda allmänheten i Finland är hon ännu mer än så. Efter flera roller, små och stora, i olika tv-serier och några filmer förde succén med Kristina med sig succé också framför kameran.

Hon repriserade sin roll som Marja Takala då Tappajan näköinen mies blev en film 2016, och 2017 var hon stjärnan i tv-serien Aallonmurtajat.

För den sistnämnda fick hon en Gyllene Venla-statyett för bästa kvinnliga huvudroll. Och hon vill ha mer, trots att Chess och teateråret bara har börjat.

- Jag har spelat musikaler så många år så jag har haft en paus nu i ett par år. Nu har jag gjort mycket film och tv.

- Nu är det roligt att vara i musikalerna med Chess igen men det är inte bara det som jag vill göra, säger Maria.

Ett annat mål som hon har handlar om rollval.

- Jag har alltid velat göra roller som män har. Det finns inte så många intressanta kvinnoroller. Teater, litteratur och musikaler och sånt är fullt av ganska mycket tråkiga kvinnoroller.

- Det är bra att det börjar ändra, man måste ändra det så att det blir mångsidigare roller för både män och kvinnor, det finns så många stereotypiska roller för män och kvinnor, speciellt i film och tv.

Text: Simon Karlsson

Maria Ylipää - Spela upp på Arenan

Nästan unplugged - Säsong 3

Tredje säsongen av Nästan unplugged publiceras fredagar kl. 00.01 på Yle Arenan och sänds i Yle Fem därpå följande söndag kl. 18.45.
Serien publiceras med ett avsnitt per vecka enligt följande:

14.09.2018 Tomas Ledin
21.09.2018 KAJ
28.09.2018 Maria Ylipää
05.10.2018 Bo Kaspers Orkester
12.10.2018 FORK
19.10.2018 Sanna Nielsen

Av musiken ur tv-serien har det också gjorts sex radioprogram för Yle Vega. Artisterna kommenterar sina låtar, sina karriärer och samtalar med programledaren Niklas Rosström. Serien sänds måndagkvällar kl. 19.22.

De tidigare säsongernas program finns tillgängliga på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln