Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland får en ny vänsterrörelse – målet är bland annat att utmana högerpopulisterna

Från 2018
Sahra Wagenknecht och Oskar Lafontaine.
Bildtext Sahra Wagenknecht och Oskar Lafontaine.
Bild: EPA/OLIVER WEIKEN

En enad vänster som kan utmana de allt starkare högerkrafterna i landet. Det är ett av målen med den nya vänsterrörelse som lanseras i Tyskland idag. Någon större framgång väntas rörelsen ändå inte ha.

Bland annat små pensioner och allt dyrare boende bekymrar dem som uttalar sig på den nya gräsrotsrörelsens webbsida.

En stor del av de mindre bemedlade tyskarna skulle egentligen ha allt skäl att rösta på vänsterpartier, men av brist på ett trovärdigt alternativ väljer många nu högerpopulister i stället, slår rörelsen fast.

Att tyska socialdemokrater, gröna och vänsterpartister hittills inte har kunnat gå in för ett fungerande politiskt samarbete är ett misslyckande som rörelsen Aufstehen nu vill rätta till.

– Folk vill ha en annan politik och de skulle inte vända de demokratiska värderingarna ryggen om de hade en regering som verkligen drev deras sak, säger rörelsens frontfigur Sahra Wagenknecht till rundradiobolaget ARD.

Amerikansk och brittisk modell

Bakom Aufstehen, på svenska ”Stå upp” finns Tysklands två mest kända vänsterprofiler.

Förutom vänsterpartisten Wagenknecht är det hennes man den tidigare socialdemokratiske finansministern Oskar Lafontaine. Han är också vänsterpartist sedan länge.

Inspiration hämtar de bland annat av den amerikanske demokraten Bernie Sanders och den brittiska Momentumrörelsen bakom Labourledaren Jeremy Corbyn.

Inför lanseringen idag har den tyska rörelsen lyckats locka omkring 60 000 mänskor som säger sig stöda initiativet.

Kyligt mottagande

Att Aufstehen ska bli en större framgång är det ändå många som betvivlar.

I ett val kunde rörelsen möjligen få tio till femton procent av rösterna, men att man ska kunna stjäla röster av högerpopulisterna är så gott som uteslutet, lyder bedömningarna från tyska politikexperter.

Kritik kommer också från de krafter som rörelsen vill sammanföra.

Inom ledningen för vänsterpartiet die Linke tar man avstånd från den nya rörelsen och socialdemokrater och gröna har problem med framför allt frontfiguren Wagenknecht.

Hennes åsikter om att begränsa invandringen och att minska på EU:s inflytande är inte annat än vänsterpopulism, heter det från SPD och gröna.

Diskussion om artikeln