Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

19-årig Borgåbo misstänks för omfattande brottsvåg - har gjort inbrott i restauranger och kastat cyklar i Borgå å

Från 2018
En person gör inbrott.
Bildtext En person gör inbrott. Illustrerande arkivbild.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

En 19-årig Borgåbo har gripits och misstänks för grov stöld, försök till stöld, skadegörelse och rån. Han ska gjort inbrott i flera restauranger, bränt cyklar och rånat ett barn.

Mannen greps på bar gärning första gången den 22 juli. Han hade brutit sig in i en restaurang i Gamla stan i Borgå i syfte att komma över pengar.

I samband med inbrottet klarnade det att han brutit sig in i samma restaurang några dagar tidigare och då kommit över en summa pengar.

Rånade ett 13-årigt barn

Följande gång var mannen i kontakt med polisen den 4 augusti. Han misstänks för att då ha rånat ett 13-årigt barn tillsammans med två andra personer.

De ska ha fällt brottsoffret och försökt strypa offret. Bytet blev ett bankkort och en mindre summa kontanter. Efter dådet belades mannen med utreseförbud.

Bränt terrass och stulit alkohol

Samma man misstänks också för att den 24 augusti ha tänt eld på en förrådsbyggnads terrass på Magistratsgatan 2 i Borgå.

Nu misstänks mannen för att natten till den 29 augusti åter en gång försökt bryta sig i ovannämnda restaurang men polisen kunde hindra inbrottsförsöket.

Mannen flydde från platsen men kunde identifieras och gripas senare på morgonen.

I undersökningsskedet har framkommit att mannen haft några medbrottslingar och att ett flertal restauranger i Borgå utsatts för inbrott där man kommit över alkohol och pengar.

Ungdomarna misstänks också ha planerat inbrott i ytterligare restauranger.

Kastat cyklar från hustak och i ån

De har också klarnat att den gripne mannen har förstört ett flertal cyklar genom att bränna dem, kasta ner dem från hustak eller sänka dem i Borgå å.

Det är fortfarande oklart vilka av dessa brott som går vidare från förundersökningen. I det här skedet undersöks de som stöld och miljöförstöring.

Enligt uppgift har Räddningsverket i Östra Nyland i juli lyft upp ett trettiotal förstörda cyklar och annat metallskrot i närheten av gångbron över Borgå å.

På grund av den omfattande mängden fynd i samband med brottshärvan är det möjligt att man ännu måste tillsätta dykare för att söka genom några andra ställen.

Rättelse: I rubriken har ordet brända bytts ut mot kastat och i texten är häktats ändrat till gripits. Kl. 19.39.