Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det svenska i Finland är alltför osynligt på Wikipedia - det här vill en arbetsgrupp nu ändra på

Från 2018
Uppdaterad 04.09.2018 07:21.
Anonym människa som använder wikipedia.
Bild: YLE/Johannes Tabermann

En vinterdag för ett drygt år sedan märkte it-företagaren Kaj Arnö att det plötsligt hade dykt upp en tysk Wikipediasida som handlade om honom.

Sidan fanns också på engelska, men däremot inte på svenska trots att han är finlandssvensk och vistas i Finland och i Nagu under stora delar av året.

Kort därefter ärvde han två tavlor och ville leta efter information om de finlandssvenska konstnärerna på Wikipedia. Men där fanns enbart information på finska, inte ett ord på svenska.

Situationen kändes avig.

Kaj Arnö i läderrock
Bildtext Kaj Arnö.
Bild: Bergauer Joachim

Så småningom var måttet rågat. Han började inse att det råder ett missförhållande som måste rättas till: det svenska i Finland är uselt avbildat på Wikipedia.

Då föddes föreningen Projekt Fredrikavars främsta mål är att befrämja tillgången på täckande och korrekt information om det svenska i Finland - på Wikipedia.

Wikipedia har vuxit enormt

Men varför Wikipedia, kanske någon frågar sig.

Enligt Kaj Arnö är Wikipedia i dag det ställe där den bildade allmänheten letar efter info.

Det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia lanserades 2001 och har nu blivit den femte största webbplatsen i världen efter Google, Youtube, Facebook och den kinesiska sökmotorn Baidu.

Wikipedia är större än både Twitter, Amazon, Instagram och Yahoo.

Bild av Wikipedias logo
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

- Då jag pratar med olika personer och efterlyser information, brukar de säga "det står nog på vår webbplats". Men hittar folk den sidan, använder folk rätt sökord? Knappast. Faktum är att Wikipedia brukar höra till de första sidorna som kommer upp i en Google-sökning. Om det finns täckande och bra information på Wikipedia har man vunnit mycket, säger Arnö.

Information du kan lita på

Wikipedias innehåll är i sin helhet öppet innehåll som utvecklas av sina användare. Att Wikipedia skulle lida av trovärdighetsproblem håller Arnö inte med om.

- Det är länge sedan man talade om vacklande trovärdighet i samband med Wikipedia. Om man tittar på nätet i dag finns det en massa strunt och propaganda och tidningar som är allt annat än neutrala. Undersökningar visar att då man letar efter information av hög kvalitet så vinner Wikipedia. Visst finns det fel på Wikipedia också, men det korrigeras fort, säger Arnö.

En sida över svenskfinland i wikipedia
Bildtext Wikipedias information om Svenskfinland är inte heller väldigt omfattande.
Bild: Wikipedia

Arnös arbetsgrupp består just nu av åtta personer och gruppen jobbar dels på frivillig basis, dels med understöd.

Föreningen har för tillfället fått understöd av en stiftelse i Nagu och av en stiftelse i Helsingfors, därför koncentrerar medlemmarna sig bland annat på att se över Wikipediasidor som berör Nagu i den åboländska skärgården och Helsingfors.

- Om vi tar Nagu som exempel finns det en oerhörd mängd information om olika öar i Nagu men det står kanske inte på Wikipedia att de finns i Nagu. Wikipediasidan om Själö i Nagu är omfattande på finska men har klent med information på svenska, och så vidare, säger Arnö.

Men gruppens strävan är att skapa en större förståelse och acceptans för allt det svenska i Finland.

Definitioner behövs inte

Vad som ska räknas som "finlandssvenskt" är inget som vållar problem för Arnö.

- Vi tänker inte börja med den typen av hårklyveri utan vi arbetar utifrån det som redan finns, med sådant som av existerande Wikipedia-redaktörer är klassat som finlandssvenskt och med orter som är beskrivna på svenska. Vi vill hitta luckor och fylla dem med information som vi uppfattar att behövs. Befintliga sidor kommer att uppdateras och vi skapar vid behov också nya sidor, säger Arnö.

Rödgul husbondsvimpel som används av de svenskspråkiga i Egentliga Finland och Österbotten.
Bildtext Finlandssvenska husbondevimpeln.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vilka källor kommer ni själva att använda för att uppdatera informationen?

- Det vi skriver måste kunna verifieras av andra wikipedianer och accepteras av Wikipedia. Vi kommer att använda oss av dagstidningars webbplatser och Yles webbplats. Uppslagsverket Finland har också sidor på webben som vi kan citera, säger Arnö.

Arbetsgruppen kommer också att lägga in ljudfiler för att hjälpa folk med finlandssvenskt uttal.

- Rikssvenskar kan omöjligtvis veta hur vi till exempel uttalar Borgå, men där hjälper en ljudfil, säger Arnö.

Projekt Fredrika kommer ändå inte att satsa på rörlig bild eller videor.

- Både videor och humor är viktiga källor för information i dag, men Wikipedia är inte bra på någondera, så vi kommer att koncentrera oss på mer korrekt och saklig information.

I arbetsgruppen ingår Kaj Arnö (it-företagare), Robert Silén (diplomingenjör), Matilda Åberg (turismutvecklare), Sofia Ek (fotograf), Mikael Johnson (teknologie doktor), Marcus Riska (vd för startup-företag), Henrik Ekberg (historiker, huvudredaktör för uppslagsverket Finland) och Jessica Parland-von Essen (sakkunnig inom informationsförvaltning).

Gruppen tar gärna emot hjälp av fler frivilliga.

Diskussion om artikeln