Lovisabon Mats Eriksson vill hjälpa människor med sin hjärtstartare - men lagstiftningen sätter käppar i hjulen för en ny applikation
Tanken bakom Projekt Sydänsankarit är att människor som drabbats av hjärtstillestånd snabbt ska få hjälp av personer som befinner sig i närheten ända tills ambulansen kommer till platsen.
Hjärtstartarna, som egentligen heter defibrilliator, kan skaffas av vem som helst och är lätta att använda. Vem som helst kan lära sig att använda den på en kvart.
Företagaren och mångsysslaren Mats Eriksson från Lovisa har haft sin hjärtstartare sedan januari. En maskin kostar lite under 2 000 euro, och kan användas av vem som helst, var som helst i världen.
Det finns bilder och symboler på maskinen som visar hur den ska användas.
- Jag har inte behövt använda den i verkliga situationer ännu men jag litar på att det som jag har blivit lärd är tillräckligt så att själva användningen går bra, säger Eriksson.
Hjärtstartarna kan införskaffas till olika företag, husbolag och köpcentrum. Mats Eriksson har sin hjärtstartare i bilen, eftersom han är taxichaufför. På det här sättet är den hela tiden med honom.
Eriksson har inte behövt använda apparaten ännu, men han har heller inte kunnat bli kontaktad av nödcentralen för att åka till en person som behöver hjälp.
Lagstiftningen förbjuder att ge ut information
Det är meningen att den som har en registrerad hjärtstartare i framtiden ska få ett meddelande via en app om att det finns någon i närheten som drabbats av hjärtstillestånd.
På så sätt kan återupplivningen börja så fort som möjligt, tills ambulansen kommer till platsen.
Men det här fungerar ännu inte eftersom Finlands lagstiftning förhindrar det.
Den allmänna dataskyddsförordningen skyddar människors personuppgifter och därför är det inte möjligt för nödcentralen att skicka ut information om att det finns någon som är i nöd.
Hoppas på en förändring
- Målet är att när en person får hjärtstillestånd så har hen möjlighet att få hjälp så fort som möjligt av någon som befinner sig i närheten. Och att en person som behöver hjälp och som är på en plats där det finns hjälp inte blir utan det bara för att man inte får förmedla informationen, säger Ari-Pekka Aarnio, som är akutvårdare och yrkeschaufför.
Aarnio nämner att han hoppas att problemet väcker diskussion så att en förändring kan ske i lagstiftningen, till exempel genom ett medborgarinitiativ.
Om det går igenom skulle det betyda att allt fler människor kunde räddas vid hjärtstillestånd.
- Bara i huvudstadsregionen har man beräknat att ungefär 400 personer kunde räddas med hjärtstartarna. Det här alltså jämfört med hur många som tidigare har kunnat räddas, så 400 fler kunde räddas, säger Aarnio.
