Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En lång karriär är över – Petteri Nummelin sadlar om och blir tränare

Från 2018
Uppdaterad 03.09.2018 19:26.
Petteri Nummelin
Bildtext Petteri Nummelin under en välgörenhetsmatch i augusti.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Nikko Icebucks i Japan blev Petteri Nummelins sista klubb som spelare. Nu väljer veteranen att lägga skridskorna på hyllan rapporterar Turun Sanomat.

Finländsk ishockey går in i en ny tid. En tid där Petteri Nummelin inte längre är spelare. Den 45-årige backen har bestämt sig för att lägga av och i stället bli assisterande tränare för TPS b-juniorer skriver Turun Sanomat (bakom betalmur).

Nummelins långa och framgångsrika karriär varade i 25 år. Han spelade sina första ligamatcher för TPS säsongen 1992–93 och blev ordinarie i laget säsongen därpå.

Efter TPS ligaguld våren 1995 valde Nummelin att flytta utomlands och spelade för Västra Frölunda, HC Davos, Columbus Blue Jackets, Minnesota Wild och HC Lugano innan han 2013 återvände till Finland.

Då följde spel i Lukko och TPS innan han via Storhamar och Tuto till slut landade i Nikko Icebucks i Japan som blev hans sista klubb. Nummelin spelade en säsong i den japanska klubben och gjorde 23 poäng på 27 matcher.

Nummelin var under stora delar av sin karriär en viktig kugge i det finländska landslaget och spelade hela 253 matcher med Lejonen. Han spelade i hela 15 VM-turneringar och vann guld 1995. Nummelin har även fyra VM-silver, två VM-brons och ett OS-silver på sin meritlista.