Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 50 000 deltog i antirasistisk rockkonsert i Chemnitz - tysk polis trappar upp övervakningen av högerextremister

Från 2018
Uppdaterad 04.09.2018 06:07.
Rockkonserten i Chemnitz hölls under slagordet Wir sind mehr - Vi är fler
Bildtext Rockkonserten i Chemnitz hölls under slagordet Wir sind mehr - Vi är fler
Bild: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Tiotusentals människor deltog på måndag kväll i en antirasistisk konsert i staden Chemnitz i sydöstra Tyskland.

Upp till 65 000 människor kom till rockkonserten som hölls efter våldsamma rasistiska demonstrationer i Chemnitz, som började för drygt en vecka sedan.

Intresset var så stort att man var tvungen att byta konsertarena för att alla hugade, mestadels unga, skulle rymmas med.

Konserten hölls under slagordet Wir sind mehr - Vi är fler, och avsikten var att överträffa de extremistiska protester som har hållits i staden på sistone.

Under veckoslutet drabbade rasistiska och antirasistiska demonstranter samman och minst 18 människor skadades i oroligheterna som har skakat hela Tyskland.

Våldsamheterna i Chemnitz började för en vecka sedan då Daniel Hillig knivhöggs till döds. En ung irakier och en syrier misstänks för knivhuggningen.

Delar av AfD agerar öppet mot konstitutionen. Vi måste behandla dem på samma sätt som andra som är fiender till författningen

― Katarina Barler, justitieminister

Lugnt i går kväll

Den dödade mannens änka säger att hennes man aldrig skulle ha velat ha rasistiska protester efter sin död.

- Daniel var varken höger eller vänster. Jag såg på de rasistiska demonstrationerna och det handlade inte alls om Daniel, säger änkan i sitt första uttalande sedan knivhuggningen.

Konserten i går kväll förlöpte i alla fall utan incidenter.

Konserten började med en tyst minut för att hedra Daniel Hillig och frivilliga samlade in donationer till hans anhöriga och för det antirasistiska arbetet i Chemnitz.

- Om den här kvällen förlöper lugnt så är det en 5-0 seger för oss, konstaterade solisten Campino från bandet Die Toten Hosen.

- Konserten är mycket symbolisk eftersom den sänder en signal om att vi kommer att mobilisera människor över hela landet, så att vi inte överger städer som Chemnitz till högerextremister, säger
den östtyska socialpolitiska forskaren Johannes Staemmler.

Upp till 65 000 unga kom till rockkonserten i Chemnitz
Bildtext Upp till 65 000 unga kom till rockkonserten i Chemnitz
Bild: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Övervakningen skärps

Regeringen meddelade samtidigt att man kommer att trappa upp övervakningen av extrema högerorganisationer som partiet AfD, Alternativ för Tyskland.

AfD som numera är landets tredje största parti, har under den senaste tiden närmat sig rasistiska, extremistgrupper och inlett konkret samarbete med dem.

AfD-aktivister tågade tillsammans med högerextremister och nynazister i Chemnitz förra veckan.

- Delar av AfD agerar öppet mot konstitutionen. Vi måste behandla dem på samma sätt som andra som är fiender till författningen, säger justitieminister Katarina Barley.

Polisen tar hand om en högerextremist i Chemnitz den 1 september.
Bildtext Polisen skärper övervakningen av Tysklands tredje största parti AfD och dess ungdomsföreningar
Bild: EPA-EFE/FRANZ FISCHER

Rasistiska ungdomsorganisationer

Myndigheter i de nordliga delstaterna Bremen Niedersachsen meddelade i går att man har börjat övervaka AfD:s ungdomsorganisationer i bägge delstater.

Bremens inrikesminister Ulrich Maeurer beskriver ungdomsorganisationens synpunkter som "ren rasism."

Tysklands hårdföra inrikesminister och Bayerns konservativa ledare Horst Seehofer, sade under veckoslutet att hela AfD inte behöver övervakas.

AfD meddelade efter myndigheternas beslut att de två ungdomsorganisationerna kommer att upplösas.

AfD som grundades för fem år sedan, har snabbt vunnit allt mer understöd efter att över en miljon flyktingar och migranter anlände till Tyskland år 2015.

Partiet är särskilt populärt i östra Tyskland, i städer som Chemnitz och Dresden i Sachsen och myndigheterna oroar sig för partiets strategi där.

Andreas Kalbitz som tillhör partiledningen bekräftar att partiet försöker bli starkare särskilt i östra Tyskland, så att det blir det största partiet där efter delstatsvalet nästa år.

Diskussion om artikeln