Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En av de mest fruktade talibanledarna har avlidit - Jalaluddin Haqqani bildade det ökända Haqqani-nätverket

Från 2018
Uppdaterad 04.09.2018 08:15.
Talibanledaren Jalaluddin Haqqani 2001.
Bildtext Jalaluddin Haqqani år 2001.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jalaluddin Haqqani, en av de främsta och mest fruktade talibanledarna, har avlidit.

Det har gått rykten om hans död flera gånger tidigare, men nu uppger talibanerna själva att Haqqani har avlidit i långvarig sjukdom.

- Jalaluddin hörde till de största, mest framstående personligheterna i denna jihadistera, säger talibanerna i ett uttalande på Twitter.

Jalaluddin Haqqani grundade det så kallade Haqqani-nätverket, talibanernas starkaste och mest fruktade terroristgrupp.

Haqqani-nätverket är ökänt för sina blodiga terror- och självmordsattacker. Dessa medlemmar av terrorgruppen greps i Kabul med vapen och sprängämnen
Bildtext Haqqani-nätverket är ökänt för sina blodiga terror- och självmordsattacker. Dessa medlemmar av terrorgruppen greps i Kabul med vapen och sprängämnen.
Bild: EPA/S. SABAWOON

Haqqani inledde sin väpnade kamp under Sovjetunionens ockupation av Afghanistan. Han hade då goda relationer med USA och underrättelsetjänsten CIA som stödde honom med pengar och vapen.

Han talade flytande arabiska och knöt goda relationer med ledande saudiarabiska jihadister som Osama bin Laden.

Han anslöt sig till talibanerna år 1995 och var bland annat minister och guvernör i provinsen Paktika under talibanernas styre i slutet av 1990-talet.

I exil i Pakistan

Haqqani utsågs till talibanernas överbefälhavare då USA invaderade Afghanistan efter 11 september-attackerna år 2001.

Han flydde efter talibanernas fall till Waziristan i Pakistan, där han grundade sitt nätverk som är känt för sina många blodiga bombattacker bland annat i huvudstaden Kabul.

Haqqani-gruppen har utfört många blodiga terrorattacker i Afghanistan. Jalauddin Haqqani började tidigt använda självmordsbombare, något som terrorgrupper över hela världen har tagit modell efter
Bildtext Haqqani-gruppen har utfört många blodiga terrorattacker i Afghanistan. Jalauddin Haqqani började tidigt använda självmordsbombare, något som terrorgrupper över hela världen har tagit modell av.
Bild: EPA-EFE/GHULAMULLAH HABIBI

Haqqanigruppen blev snabbt känd för sina självmordsbombare, som många andra terrorgrupper sedermera har imiterat.

Jalaluddin Haqqani hade också ett gott förhållande till Pakistans mäktiga militära underrättelsetjänst ISI.

Den amerikanska amiralen Mike Mulle konstaterade i tiderna att Haqqani var de pakistanska "spionorganisationernas formliga hand."

Haqqani-nätverket leds numera av hans son Sirajuddin Haqqani som också har nära relationer till ISI i Pakistan, där han lever i exil.

Diskussion om artikeln