Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första förlusten mot spelare utanför topp-50 – jätteskräll i US Open när Federer föll mot doldis

Från 2018
John Millman.
Bildtext John Millman tog sin största seger i karriären.
Bild: AFP / Lehtikuva

Roger Federer råkade ut för ett okaraktäristiskt misstagsstim och förlorade mot den anonyma australiern John Millman i US Opens fjärde omgång.

Roger Federer hade spelat 40 matcher i US Open mot spelare rankade utanför topp-50 i världen inför kampen mot John Millman – och inte förlorat en enda.

Men mot 55-rankade Millman bröts den fina sviten.

– Jag kan inte riktigt tro vad som hänt, sade en närmast chockad Millman i stadionintervjun efteråt.

– Jag respekterar Roger och allt han gjort för tennisen så mycket. Han är min hjälte. Men i dag spelade han absolut inte sin bästa tennis.

Federer stod för hela 77 enkla misstag och förlorade med 1–3 i set. Schweizaren prickade in bara 49 procent av sina förstaservar och noterades för tio dubbelfel.

Världstvåan tog hem första set med 6–3, men förlorade sedan andra med 5–7 och de två sista i tiebreak. Federer hade setboll i såväl andra som tredje set, samt breakboll till 5–2 i fjärde, men missade.

Federer är 20-faldig grand slam-mästare och har fem titlar i US Open. För 29-åriga Millman är detta den största bedriften i GS-sammanhang.

Djokovic: Är inte 21 år längre

I kvartsfinal ställs Millman mot en annan tidigare världsetta i Novak Djokovic. Serben besegrade oseedade Joao Sousa i tre raka set (6–3, 6–4, 6–3) i den fjärde omgången.

Djokovic plågades – liksom tidigare under turneringen – av hettan i New York och blev undersökt av sjukpersonal. 31-åringen led dessutom av en förkylning.

– Jag är inte 21 år längre. Jag känner mig inte gammal, men den biologiska klockan tickar. Ibland handlar det bara om att överleva, konstaterade Djokovic.

Djokovic har vunnit US Open två gånger. Efter matchen hade han en tydlig kvällsplan – och den innehöll åtminstone inte preliminärt att följa med kampen Federer-Millman.

– Först ska vi försöka lägga barnen. Hemma är inte tennis prioritet nummer ett, det är familjen.

Födelsedagsbarn slog ut Sjarapova

På damsidan föll likaså en tidigare världsetta ut. Ryskan Maria Sjarapova förlorade mot Carla Suarez Navarro med 0–2 i set (4–6, 3–6).

– Jag är väldigt glad och spelade en riktigt bra match. Jag njöt av publiken och den här fantastiska kvällsinramningen, sade spanjorskan som firade sin 30-årsdag med seger.

Carla Suarez Navarro och Marija Sjarapova.
Bildtext Carla Suarez Navarro (t.v.) slog ut Maria Sjarapova på sin födelsedag.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Hon spelade mycket bra, berömmer Sjarapova som själv liksom Federer stod för ovanligt många misstag.

– Jag tog inte vara på mina chanser. Det var lite för mycket upp-och-ner.

30-seedade Suarez Navarro, som aldrig tagit sig längre än kvartsfinal i en grand slam-turnering, möter härnäst förra årets finalist Madison Keys. Amerikanskan besegrade Dominika Cibulková från Slovakien med 2–0 (6–1, 6–3) i den fjärde omgången.

Diskussion om artikeln