Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Att köpa sex har varit det som räddat mig från självmord" – Svenska Yles artikel om sexköp väckte reaktioner

Från 2018
Uppdaterad 05.09.2018 16:56.
Två händer mot en diffus bakgrund.
Bildtext En allmän uppskattning är att antalet personer som årligen säljer sex i Finland rör sig mellan allt från 5000 till 10 000 personer. Egentligen är detta omöjligt att uppskatta, och bör endast ses som en fingervisning.
Bild: Mostphotos

Då behovet av sex och närhet blir för stort kan sexköp, enligt en del av dem som skrivit in till Svenska Yle, vara ett alternativ. Att köpa sex kan aldrig rättfärdigas, tycker andra.

Artikeln om att över sextio procent av finländska män godkänner försäljning av sex, väckte många reaktioner bland Svenska Yles läsare.

Bland de manliga kommentarerna kunde man skönja ett behov av sex som inte kan tillfredsställas och där sexköp ses som ett alternativ.

Påpekas bör att det inte är en mänsklig rättighet att ha sex med någon. Alla har däremot rätt till sin egen sexualitet, men inte till någon annans.

Men som vi vet lever verkligheten inte alltid upp till detta, och det ovannämnda kan kringgås exempelvis genom att en person betalar den andra för just sex.

Då är parterna till det yttre överens och båda får just det dom vill ha.

Eller?

En allmän uppskattning är att antalet personer som årligen säljer sex i Finland rör sig mellan allt från 5000 till 10 000 personer

Det är stört omöjligt att ge en något så när korrekt siffra på hur många som säljer sex i Finland.

Myndigheterna har enbart koll på en del av fältet, och till polisens kännedom kommer endast den del av prostitutionen som är inblandad i kriminell verksamhet.

En allmän uppskattning är att antalet personer som årligen säljer sex i Finland rör sig mellan allt från 5000 till 10 000 personer.

De här finns inte ”på marknaden” samtidigt, utan siffran baserar sig på hur många eventuella sexarbetare det finns under året sammantaget.

- Det är vanskligt att uppskatta antalet och därför ska siffran endast ses som en antydan, säger Jaana Kauppinen på Pro-tukipiste.

Pro-tukipiste är en stödförening för sexarbetare där man kan få råd och hjälp.

Vad är en sexarbetare?

Kauppinen påpekar att definitionen av en sexarbetare varierar kraftigt, och därför är det viktigt att specificera vad man menar med sexarbetare.

Det finns de som säljer sex sporadiskt, de som gör det som en bisyssla, de som måste sälja sex i en krissituation och de som har det som huvudinkomst, och allt där emellan.

- Det är därför omöjligt att veta hur många det rör sig om.

Pro-tukipiste når cirka 2000 till 2500 sexarbetare per år, och av dem är nästan 80 procent av utländsk härkomst.

Vad säger lagen om sexköp?

I Finland är det straffbart att köpa sexuella tjänster av offer för koppleri eller människohandel, också om köparen är omedveten om att de är det.

Det är alltså inte förbjudet att köpa sex av någon som på egen hand säljer sex. Men eftersom man inte kan veta om den som säljer sex är ett offer eller inte, är risken stor för att sexköpet är olagligt.

De sexarbetare som tar kontakt med Pro-tukipiste representerar inte hela skalan.

De finländska sexarbetarna, även om de är få till antalet, tar sällan kontakt eftersom de har bättre tillgång till hälsovård och andra tjänster och de är oftast inte lika utsatta som de utländska.

- Men vi har börjat se en ökning av finländska sexarbetare hos oss, säger Kauppinen.

De som söker sig till Pro-tukipiste gör det på grund av att de upplever ett så starkt stigma eller att de upplever att de inte får samma hjälp i grundservicen eller är rädda för följderna ifall deras sexförsäljning kommer till kännedom.

Den absoluta majoriteten av sexköpen görs upp på nätet, allt mindre på thaimassagesalonger, strippklubbar och på gatan, även om det fortfarande förekommer.

Ärliga kommentarer

I Väestöliittos undersökning framkommer att drygt sextio procent av de män som svarade var positivt inställda till sexförsäljning.

En fjärdedel av männen var emot, och resten någonstans där emellan.

I Svenska Yles artikel om undersökningen dryftas frågan om varför det nästan uteslutande är män som köper och kvinnor som säljer.

Detta har väckt reaktioner. Medan det enligt kommentarerna verkade vara lätt för en kvinna att få sex, verkar det svårare för männen. Detta upplevde en del som ett problem och en sorg.

Yttre skönhet försvinner ändå med åren, så är det verkligen förbjudet att köpa det för en stund?

Några av er berättade till och med om egna erfarenheter av sexköp, eller att man övervägde det.

Så här skriver en av er:

”Ännu har jag inte gett pengar åt någon för att ha sex, det känns som om jag skulle svika mig själv om jag valde den vägen. Likväl har det nu efter många år börjat kännas som om tanken på att betala kanske inte alls är så dum för att känna sig som människa igen.”

En annan av er skrev in och berättade om "en av de trevligaste kvällar jag någonsin upplevt", som var på en krog i Paris med en prostituerad, även kallad eskort.

"Det finns inget vackrare än en skön kvinna, även om skönheten kan komma inifrån. Yttre skönhet försvinner ändå med åren så är det verkligen förbjudet att köpa det för en stund. Speciellt då man själv också åldras.

Jag har inte ett ensidigt svar på detta. Speciellt om den andra vill sälja sin skönhet. Då frågar någon kanske hur jag vet om den andra vill sälja sig. Det är faktiskt något man aldrig kan veta med säkerhet.

Men som med så mycket annat i världen, kan man önska sig att så är fallet, och kanske använda lite fantasi. Min mening var inte att uppröra någon med min kommentar, men nog att väcka diskussion.”

Det är den enda fysiska närhet jag någonsin har känt sen jag "blev vuxen"

Kram- och övernattningskompis

Blyghet och ensamhet, svårigheter med det motsatta könet. Det här tycks vara problematiskt för vissa och då kanske man tar till de till buds stående medlen för att få det man längtar efter.

”Jag är en man i 30-årsåldern som är introvert, blyg och känner mig mycket osäker bland kvinnor.

Faktum är att jag aldrig ens lyckats få en dejt, fast partner och familj är det jag saknar mest i livet. Att köpa sex har varit det som räddat mig från självmord.

Det är den enda fysiska närhet jag någonsin har känt sen jag "blev vuxen" och lämnade boet.

Jag har också köpt kram- och övernattningskompis utan sex när ekonomin varit sämre, för det kan man få "billigare per timme", för på grund av denna ensamhet är jag så deprimerad att jag inte klarar av fulltidsjobb och lever till stor del av bidrag.”

Har du själv erfarenheter av att ha sålt eller köpt sex, eller vill du delta i diskussionen på ett allmänt plan, gå gärna in och kommentera.

På grund av ämnets känsliga natur påminner vi om god ton och sakliga argument. Tack för att du deltar!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln