Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Det knyter sig i magen när man närmar sig arbetsplatsen” – samarbetsförhandlingarna vid SSAB i Lappvik avslutas i dag

Från 2018
En av Ssab:s hallar i Lappvik I Hangö.
Bildtext Personalen vid stålrörsfabriken i Lappvik mår dåligt, vilket har inverkat negativt på produktionstakten.
Bild: Yle/Tove Virta

Stämningen på stålrörsfabriken är dämpad och produktionstakten har minskat. Arbetarskyddsfullmäktig Ulf Heimberg tror inte att några definitiva beslut om fabrikens framtid fattas ännu i dag.

Ännu i början av sommaren, när samarbetsförhandlingarna inleddes, var fabrikens arbetstagare rätt optimistiska.

Personalen hade då jobbat fram ett motförslag hur en av fabrikens produktionslinjer kunde förnyas utan att det skulle kosta tiotals miljoner euro.

Nu verkar det som om personalens handlingsplan inte har gått hem hos fabrikens ledning.

En man som heter Ulf Heimberg.
Bildtext Arbetarskyddsfullmäktig Ulf Heimberg sitter hela tisdagen vid förhandlingsbordet.
Bild: Minna Almark \ Yle

- Verksamheten rullar på och vi försöker hålla humöret uppe. Men det är ingen hemlighet att vi har varit tvungna att plocka bort ett tredje skift från några produktionslinjer, säger Ulf Heimberg med hänvisning till att personalen inte räcker till på grund av sjukskrivningar.

Förutom hög sjukfrånvaro har flera fabriksarbetare sökt och fått nya jobb. Heimberg berättar att det har gjorts en riskbedömning på hur samarbetsförhandlingarna inverkar på fabrikens produktion och personalens mående.

- Senast i går hörde jag en anställd som sa att det knyter sig i magen när man närmar sig arbetsplatsen. Det är aldrig bra, säger Heimberg.

Fabrikens fortsatta öde avgörs knappast nu

Ulf Heimberg säger att fabrikspersonalens arbete med att rädda fabriken har varit seriöst.

- När jag jämför med tidigare samarbetsförhandlingar, till exempel de vid Skogby såg för drygt 30 år sedan, så är de här av helt annat slag. Då var ekonomin dålig, på SSAB är ekonomin inget problem, här är det något annat som vi inte riktigt känner till, säger Heimberg.

Ulf Heimberg och övriga drygt hundra anställda har ingen aning om hur dagen slutar.

Heimbergs tippning är att det inte fattas några beslut på tisdagen (4.9) utan att avgörandet hänvisas till divisionens styrelse eller SSAB:s styrelse.

- Det finns ingen lag i Finland som förbjuder arbetsgivare att fatta dåliga beslut, säger Ulf Heimberg och tillägger att personalen vid stålrörsfabriken kommer att få information om samarbetsförhandlingarnas resultat under eftermiddagen.

Diskussion om artikeln