Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitieministeriet: Finland behöver ett positivt kreditregister för att hindra överskuldsättning

Från 2018
Uppdaterad 16.01.2019 09:52.
En person håller upp ett bankkort och knappar samtidigt på ett tangentbord.
Bild: Mostphotos/Vladimir Gerasimov

Justitieministeriet bedömer att det finns ett klart behov av positiva kreditupplysningar. Orsaken uppges vara utvecklingen som skett på kreditmarknaden, ökningen i hushållens skuldsättning och internationell praxis.

Justitieministeriet har gjort en utredning gällande positiva kreditupplysningar och föreslår nu att ett positivt kreditregister upprättas i Finland.

Tanken med ett positivt kreditregister är att kreditgivare ska få en bättre uppfattning om kundens betalningsförmåga och att hindra överskuldsättning.

Den här typen av register används i de flesta EU-länder.

Innehåller uppgifter om lån och inkomster

I registret skulle förutom uppgifter om betalningsstörningar också ingå upplysningar om krediter som beviljats personen i fråga och även inkomstuppgifter.

Enligt det nuvarande systemet ser kreditgivaren endast betalningsstörningar.

I praktiken innebär registret att kreditgivare blir skyldiga att meddela beviljade krediter till registret och också kontrollera uppgifterna i registret före de beviljar kredit.

”Ger bättre möjligheter för ansvarsfull kreditverksamhet”

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) säger sig vara positivt inställd till ett register av det här slaget. Han anser att Finland behöver bli bättre på att förhindra överskuldsättning.

– Eget ansvar är viktigt, men nu behöver vi också åtgärder från statens håll. Tillgång till mer omfattande uppgifter om kreditsökandens betalningsförmåga skulle öka kreditinstitutens möjligheter och skyldighet att bedriva ansvarsfull kreditverksamhet, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt en enkät som Yle Uutiset gjorde i augusti 2017 stöder en stor del av Finlands riksdagsledamöter ett positivt kreditregister.

Prislappen: 20 miljoner euro

Justitieministeriet föreslår att det nya registret inrättas 2019.

Att upprätta registret beräknas kosta 20 miljoner euro. Kostnaderna ska delas mellan Inkomstregisterenheten och Finlands Bank.

De årliga kostnaderna för upprätthållandet av registret uppskattas till cirka 3 miljoner euro, de kostnaderna ska täckas med användaravgifter.