Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Västra Finland får en vargkontaktperson: "Personen kommer att behöva skinn på näsan"

Från 2018
Uppdaterad 04.09.2018 19:30.
Stefan Pellas är jaktchef i Kust-Österbotten.
Bildtext Stefan Pellas är jaktchef i Kust-Österbotten.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

En vargkontaktperson kan ge mera klarhet i vargfrågan och underlätta arbetet för rovdjurskontaktpersonerna, tror jaktchef Stefan Pellas. Personen kommer också att behöva stor social kompetens.

Pellas tycker att det är bra att ministeriet aktivt söker efter sätt att få vargdebatten på rätt köl.

- Kontaktpersonen kommer att stöda jaktvårdsföreningarna i deras arbete. Men också informera medborgarna om hur situationen ser ut och aktivt gå in för att genomföra olika skyddsåtgärder för djurbönder. Helt enkelt informera om hur vargarna rör sig och få bra koll på det. Det kommer att gagna alla, säger jaktchefen Pellas vid Finlands Viltcentral Kust-Österbotten.

Vargkontaktpersonen ska underlätta för rovdjurskontaktpersonerna

Stefan Pellas hoppas också att den nya vargkontaktpersonen ska kunna underlätta rovdjurkontaktpersonernas arbetsbörda.

Speciellt förra vintern blev rovdjurskontaktpersonerna mer eller mindre nerringda på grund av alla vargobservationer som gjordes i Österbotten.

- Rovdjurskontaktpersonerna jobbar i jaktvårdsföreningarna, så de är i nyckelposition och kommer att vara det också i framtiden. Men jag hoppas och tror att vargkontaktpersonen kan stöda deras arbete, så att de får hjälp och information om de funderar på någonting.

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Bildtext Pellas tror att vargflockarna i Österbotten förökat sig, men säger att de under sommarhalvåret brukar hålla sig långt in i skogen. I september börjar de röra på sig mer.
Bild: Yle/Harri Alanne

Rovdjurskontaktpersonen kommer framför allt att ha en viktig roll i att informera media och allmänheten. Kontaktpersonen blir helt enkelt en person som medborgarna kan ringa till då man har frågor kring vargen.

- Det kommer att hjälpa upp situationen också för rovdjurskontaktpersonerna.

Luke anställer – motsvarande finns i sydvästra Finland

Det är alltså naturresursinstitutet Luke som anställer vargkontaktpersonen och en motsvarande person finns redan i sydvästra Finland. Enligt Pellas har man haft goda erfarenheter av kontaktpersonen där.

- Medborgarna upplever att man har fått mera information och snabbt koll på vargsituationen. En person kommer och kontrollerar om det börjar vara avvikande beteende. Hen hjälper rovdjurskontaktpersonerna och spårar längre än vad en person som inte har det här som heltidsarbete kan göra. Det blir nog en bra lösning.

Det är en mycket knepig och laddad fråga så jag hoppas att den här personen också har lite skinn på näsan, för det är fort som känslorna tar över i vargdebatten.

I Österbotten borde kontaktpersonen geografiskt placeras antingen i Vasa eller i Seinäjoki, tror Pellas. Men särskilt viktigt är att personen är helt tvåspråkig så att kommunikationen flyter oberoende av placeringsort.

- Det är i finska Österbotten och i Kust-Österbotten som vi har en väldigt stor ökning för tillfället, så det är nog här personen ska finnas någonstans.

Finns det andra saker som den här personen absolut bör kunna?

- Det är förstås att kunna diskutera med folk – social kompetens. Och att kunna röra sig i området och känna till området och befolkningen – känna till hur vi österbottningar reagerar på olika situationer.

- Det är en mycket knepig och laddad fråga så jag hoppas att den här personen också har lite skinn på näsan, för det är fort som känslorna tar över i vargdebatten.

Kontaktpersonen blir mycket väl insatt i vargfrågan, men får inga befogenheter att ge lov för fördrivning eller jakt.

Vargen är fortsättningsvis skyddad av lagen och lov för åtgärder kan endast polisen eller Finlands viltcentral ge.

Gränsen på antal undantagslov för att fälla varg slopas

Staten ger alltså Västra Finland 300 000 euro för en nyanställning av en vargkontaktperson och för att märka fler vargar för att kunna spåra dem lättare.

Gränsen på antalet undantagslov för att fälla varg slopas också.

- Många har uppfattat maxgränsen som någonting man ska uppnå och därför har man varit arga på att till exempel Finlands viltcentral inte uppnått maxgränsen. Men det har varit en maxgräns för att vargen, precis som alla andra stora rovdjur, är skyddad enligt lag och lagen har ju inte ändrats.

Det kan med andra ord betyda att det kan bli fler dispenser än tidigare?

- Det är helt beroende på situationen och hur det ser ut här i vinter.

Peter Östman.
Bildtext Enligt Peter Östman (KD) är pengarna fel riktade.
Bild: Tapio Luoma-aho

Oppositionen kritisk mot åtgärderna

Men regeringens åtgärder får kritik från oppositionen. Kristdemokraternas Peter Östman säger att det inte är mera halsband folk väntar sig, utan att man ska hitta sätt att minska antalet vargar.

Enligt Östman är 300 000 euro för halsband på vargar och en tjänsteman till på Luke väldigt fel riktade pengar med tanke på att ministeriet inte haft pengar att betala ersättning för vargskador på djurgårdar.

Östman vill nu se att regeringen underlättar möjligheten att fälla varg i syfte att minska vargstammen.

Vad tror du Stefan Pellas om den här vintern?

- Vi har vargflockar och de har troligtvis förökat sig. De har hållit sig långt inne i skogen och man har kanske inte haft så många observationer nu. Men det är helt naturligt under sommarhalvåret. Man ser inte så mycket av dem före september när de börjar röra på sig lite mera med ungar. På vintern kommer spåren, så då kommer man att se lite mera hur situationen ser ut.