Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danskarna allt närmare fullständigt fiasko – fotbollsförbundet förbereder nödlösningen: Futsalspelare på fotbollsplan mot Slovakien i morgon

Från 2018
Uppdaterad 04.09.2018 23:30.
Christian Eriksen spelar fotboll.
Bildtext Eriksen vill spela men kommer inte överens med förbundet.

Vem ska spela i träningsmatchen mot Slovakien i morgon? Det frågar sig hela Danmark när fotbollslandslaget fortfarande inte kommit överens med fotbollsförbundet DBU om ett nytt kollektivavtal.

Danska fotbollslandslaget och danska fotbollsförbundet DBU förhandlar som bäst om ett nytt avtal om ersättningar – eller rättare sagt har parterna förhandlat tidigare, för nu ligger förhandlingarna på is utan lösning.

Och då blir det bråttom med träningsmatch mot Slovakien i morgon och Nations League-match mot Wales på söndag.

Förbundet erbjöd ett tillfälligt avtal som skulle gälla bara den här veckan. Spelarnas förslag: Att helt enkelt förlänga det gamla avtalet över de två matcherna. Det gick förbundet inte med på.

Spelarna har fått hård kritik – men Eriksen svarar

När de danska spelarna strejkade genom att inte komma till den planerade spelarsamligen började kritiken hagla in från olika håll.

– Det ska inte vara kronor och öre som ska avgöra om man ställer upp för sitt land eller inte. Du spelar för ditt land och äran. Det kan låta romantiskt, men så står det i min bok, säger före detta landslagsspelaren Michael Schjønberg till Ekstra Bladet.

Tottenhamstjärnan Christian Eriksen kontrade i ett pressmeddelande på spelarföreningens webbplats.

– Vi kunde alla var hemma i våra klubbar som betalar vår lön – hemma hos våra fruar och barn. Så det finns bara en orsak till att vi är här, och det är inte pengar. Vi är här för att vi älskar att spela för Danmark, säger Eriksen, som med en dag kvar till avspark mot Slovakien också vädjar till förbundet:

– Kom igen nu DBU, här är vi. Vi vill spela för Danmark. Därför har vi alla rest hem till Danmark. Vi förstår inte att DBU inte vill förhandla, inte ens tala med oss.

Enligt Ekstra Bladets uppgifter ska DBU ha vänt sig till futsallandslaget för att eventuellt få tillgång till förstärkningar om det blev knapert med spelare.

Samlade ihop ett lag på tisdagen

Senare under dagen rapporterade Ekstra Bladet om att fotbollsförbundet lyckats skrapa ihop ett lag, främst från lägre fotbollsserier, som ska möta Slovakien i morgon. Se hela laguppställningen här.

Också på tränarsidan kör Danmark med en tillfällig lösning då Åge Hareide inte kommer att stå vid sidlinjen i Slovakien. Den före detta landslagsspelaren John "Faxe" Jensen ska ta över som tillfällig förbundskapten, skriver DBU på sin webbplats.

– Jag tar inte ställning i konflikten mellan DBU och spelarna och att jag ställer upp nu har ingenting att göra med det. Jag hoppas bara att vi kan klara av de här två matcherna och att parterna hittar en lösning så snabbt som möjligt. Landslaget har betytt oändligt mycket för mig i min karriär och i mitt liv. Det gör ont att följa med det här händelseförloppet och jag hoppas att jag kan bidra till att minimera de negativa konsekvenserna, säger Jensen.

Hade Danmark inhiberat matcherna hade det stått förbundet dyrt. När det danska damlandslaget ställde in en VM-kvalmatch mot Sverige i fjol betalade fotbollsförbundet 20 000 euro och Sverige vann matchen med 3–0. Dessutom blev det danska förbundet varnat och om det ställer in ytterligare en match inom fyra år kan det bli respass från europeiska fotbollsförbundet UEFA:s turneringar.

Diskussion om artikeln