Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

BUU-klubben och Hoppa på-veckan: ”Alla får och alla kan”, fortfarande!

Från 2018
Uppdaterad 10.09.2018 14:00.
BUU-klubbens programledare Malin kikar på Hoppa På-korten.
Bildtext Rörelsekorten är uppbyggda enligt Bärtil-karaktärerna, så att varje karaktär representerar en egen rörelsekategori.
Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg

Det är viktigt att skapa en positiv relation till fysisk aktivitet redan i tidig ålder. Därför vill BUU-klubben med sin Hoppa På-vecka inspirera till rörelseglädje och lek, men även betona vikten av vila, stresshantering och förmågan att kunna varva ner.

BUU-klubbens programledare Malin balanserar på en jumppaboll i studion.
Bildtext Malin balanserar på en jumppaboll i studion.
Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg

Bakgrunden till Hoppa På

År 2015 gjorde BUU-klubben och Folkhälsan tillsammans en stor satsning på rörelseglädje och lek.

Kampanjen ville inspirera barn och unga till att röra på sig på olika sätt, samt njuta av rörelse på egna villkor. Som ett led i kampanjen gjordes serien Hoppa På med Bärtil.

Fåret Bärtil fungerade även som kampanjens maskot, och Bärtils motto ”Alla får och alla kan” var kampanjens ledord.

Viktigt med fysisk aktivitet varje dag

Forskning visar att när barn rör på sig aktivt varje dag utvecklas bland annat de motoriska färdigheterna, hälsan och funktionsförmågan. Man kan säga att barnet utvecklas på alla plan.

Därför finns det en rekommendation från Undervisnings- och kulturministeriet om att barn har behov av, och rätt till, åtminstone 3 timmars fysisk aktivitet per dag.

Men också att varje barn ska ha möjlighet till att koppla av och lugna ner sig. Det här är lika viktigt för barnen som att få tillräckligt med sömn och hälsosam mat.

Vi hoppar på i BUU-klubben

Med anledning av de här rekommendationerna vill vi på barnredaktionen nu under hösten, under en hel temavecka, ta upp ”Hoppa På”-temat igen och inspirera till rörelseglädje.

BUU-Klubbens programledare Malin gör en rolig rörelse på golvet i studion.
Bildtext Malin gör en rörelse från Pudeln Pipsas kort.
Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg

Temaveckan bygger bland annat på Hoppa På-rörelsekorten som gjordes för kampanjen 2015, vilka fortfarande finns att laddas ned både via buu.yle.fi, och www.folkhälsan.fi.

Hoppa På-korten

Rörelsekorten är uppbyggda enligt Bärtil-karaktärerna, så att varje karaktär representerar en egen rörelsekategori. Exempelvis utvecklar korten med Isa Gris balansen, Kråk-Fia övar rytmsinnet och Rune Bergs kort fokuserar på återhämtning.

Korten kan användas på flera olika sätt, både utomhus och inomhus. Det finns kort både i spelkortsformat, men också stora kort riktade till exempelvis personal på daghem.

BUU-klubbens programledare Malin fläktar sig med Hoppa På-korten i studion.
Bildtext Med Holly Gongs kort får man verkligen svettas.
Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg

Kom ihåg att vila!

Under vecka 37 i BUU-klubben tar vi inte bara fasta på hur viktigt det är att aktivt röra på sig varje dag, utan vi vill även betona vikten av att lära sig varva ner och vila då det varit stressigt.

I ett samhälle som rullar allt snabbare är det viktigt för barn att redan från ung ålder lära sig olika sätt för stresshantering och avslappning.

Hoppa På-korten som inspirationskälla

Trots allt är det förstås så att man inte behöver ha rörelsekort för att leka och röra på sig. Det går bra att hitta på lekar och skoj samt gemensamma aktiviteter alldeles själv, det är egentligen det allra bästa!

Men ifall man har lite idétorka kan Hoppa På-korten vara en bra början och en inspirationskälla.

Det är just det som vi på BUU-klubben vill med den här veckan: Inspirera dig, dina barn och din familj till roliga sätt att röra på er i vardagen.

Länkar

Källa

Glädje, lek och gemensamma aktiviteter - Rekommendationer för fysisk aktivitet under de första åren. Undervisnings- och kulturministeriet, 2016

Diskussion om artikeln