Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön kan få en ny träffpunkt för barnfamiljer

Från 2018
kahvi
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Snart kan Kimitoön få ett eget familjecenter. Där ska barnfamiljer av olika slag kunna få stöd och råd, eller bara träffas och ha det trevligt.

Rent konkret handlar det om en ny träffpunkt i centrum av Kimito, där verksamheten är gratis.

Enligt kommunens omsorgschef Maria Wallin finns det ett mål att alla kommuner i Egentliga Finland ska ha ett eget familjecenter och hon hoppas att även Kimitoön ska skapa en ny träffpunkt på ön.

Barnskyddet ska förnyas för att fungera bättre.
Bild: Mostphotos/ lev dolgachov

- Familjecentret ska vara ett ställe med låg tröskel och ha olika typer av verksamhet som det just då finns behov av. Vårt center skulle samarbeta med rådgivningen, familjeservicen och dagvården men också med andra aktörer som tredje sektorn och församlingen, säger kommunens omsorgschef Maria Wallin.

Kimitoön har inte haft ett familjecenter tidigare utan har i stället erbjudit olika typer av verksamhet på olika håll i kommunen.

Till exempel erbjuder kommunen i dag öppen dagvård en gång i veckan. Kommunen har också haft gruppverksamhet för pappor kallad ”Dads & kids” och har ordnat träffar för familjer med barn med specialbehov.

Kvinna med glasögon.
Bildtext Maria Wallin.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Inom ramen för familjecentret kan vi ordna utbildningar eller arrangera program för nyinflyttade. Vi kan också skapa stödgrupper för personer som genomgått skilsmässa. Vi vill helt enkelt bredda utbudet av service jämfört med det vi har i dag, säger Wallin.

Man vill också tillmötesgå de behov som barnfamiljerna har. Styrkan i ett familjecenter är mångprofessionaliteten.

Olika profiler i olika kommuner

I grannstaden Pargas finns också ett slags familjecenter men det har en annan profil än det som planeras i Kimito.

- I familjehuset Ankaret i Pargas sitter många som arbetar med barnfamiljer under ett och samma tak, men den möjligheten har vi inte här. Familjecentret i Kimito skulle i stället vara öppet när det finns verksamhet där, säger Wallin.

Verksamheten i Kimitoöns familjecenter skulle koncentreras till Kimito men inom ramen för centret planerar man också att ordna lekparksverksamhet i Dalsbruk.

Barnet får ett märke stämplat på handen
Bild: Yle/ Jenny Kähärä

En person ska anställas för att koordinera verksamheten och personen får planera mycket av verksamheten själv så att den passar barnfamiljerna på ön.

Familjecentret behandlas i omsorgsnämnden på torsdag. Om planen godkänns kan verksamheten börja under hösten 2018.

Diskussion om artikeln