Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Finländarna hör till de aktivaste i västvärlden - men globalt sett rör 1,4 miljarder människor på sig för lite

Från 2018
Uppdaterad 05.09.2018 06:24.
Personer springer upp för trappa
Bild: Mostphotos

Den fysiska aktiviteten i världen har inte ökat under de senaste åren. Mer än en fjärdedel av de vuxna rör inte på sig tillräckligt, enligt ny forskning gjord av världshälsoorganisationen WHO. Det här utgör ett stort folkhälsoproblem.

– Inaktiviteten är mycket oroande eftersom fysisk aktivitet bevisligen gynnar hälsan en hel del. Den kan förebygga hjärtproblem, cancer och diabetes typ 2, kommenterar forskaren Fiona Bull vid WHO till Svenska Yle.

Hon tillägger att motion dessutom gynnar barns utveckling, den mentala hälsan och hjälper att motverka att äldre faller.

Den färska studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Global Health, visar att skillnaderna mellan olika delar av världen är stora.

Det handlar om en sammanfattande studie som omfattar 1,9 miljoner personer från 168 länder.

Världshälsoorganisationen WHO har som mål att minska den globala inaktiviteten med 10 procent fram till år 2025.

Det blir troligen ändå svårt att uppnå i och med att inaktiviteten globalt sett har varit så gott som oförändrad sedan år 2001. Den har till och med ökat i länder med hög levnadsstandard i västvärlden - från 31 procent till 37 procent.

År 2016 var inaktiviteten lägst i Uganda (6 procent) och Moçambique (6 procent), och högst i Kuwait (67 procent) och Amerikanska Samoa (53 procent).

Särskilt i den rika västvärlden var det många som inte nådde upp till den aktivitetsgräns WHO granskade: 150 minuter motion i måttlig intensitet i veckan, eller 75 minuter i högre intensitet i veckan.

I industriländer är det vanligare att folk sitter relativt mycket - både på jobbet och på fritiden. Dessutom åker folk mycket mer bil eller buss, och går kortare sträckor än vad man gör i utvecklingsländer.

Finland briljerar i statistiken

Den goda nyheten är att Finland enligt studien är bäst i klassen bland de rika västländerna.

Bara 17 procent av finländarna rörde på sig för lite.

I några fattigare europeiska länder är folk ändå lite aktivare än vad vi är i Finland. Till exempel i Moldavien var andelen som får för lite motion drygt 11 procent och i Vitryssland var den 14 procent.

Tidningsläsande
Bild: Seppo Nykänen / Yle

Motsvarande siffror var 23 procent i Sverige och 36 procent i Storbritannien.

– Vi vill att många fler länder ska lära sig av hur man i Finland har främjat fysisk aktivitet så att man kan dra nytta av liknande hälsoeffekter, säger forskaren Bull.

Tommi Vasankari, direktör vid UKK-institutet, håller med WHO om att mycket har gjorts rätt i Finland. Men han säger också att vi finländare kunde röra på oss mer.

– Fastän WHO:s studie säger att vi klarar oss bra jämfört med en del andra länder är helhetsbilden ändå inte så god, säger han.

Det är till exempel troligt att den fysiska aktiviteten är ännu lägre än vad WHO nu uppskattar. Slutsatsen bygger nämligen på självrapporterade data - och inte faktiska mätningar, till exempel med aktivitetsarmband.

En ny finländsk studie kring fysisk aktivitet publiceras på torsdagen och den väntas betona att många finländare inte rör på sig tillräckligt mycket.

Diskussion om artikeln