Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rikhard Husu: Bryssel är inte så barnvänligt och det älskar ungarna - här är sju saker jag lärt mig om min nya hemstad

Från 2018
Bild på Yles Europakorrespondent Rikhard Husu

Efter en månad i Bryssel reflekterar Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu över sina första intryck av den nya hemstaden Bryssel.

1. Bryssel är en smältdegel för kulturer och språk

Det må vara en klyscha men det tål att upprepas: Bryssel är en smältdegel för olika nationaliteter och kulturer.

Även om jag hört många bekanta säga det så är det först på ort och ställe som man inser hur stor mångfalden i Bryssel är.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Av Brysselregionens sammanlagt 1,2 miljoner invånare är över 400 000 utländska medborgare.

Hälften av dem som bor i Bryssel är födda i något annat land än Belgien.

Den främsta orsaken till att Bryssel är så internationellt är givetvis EU och de många andra internationella organisationer som har sin hemvist här.

Man räknar med att de internationella organisationerna skapar jobb för över hundratusen personer i Bryssel, bland dem ungefär 20 000 registrerade lobbyister.

Som journalist behöver man inte heller känna sig ensam här. Det jobbar uppemot tusen utländska journalister i Bryssel.

2. Bryssel överraskar med sina fina parker och grönområden…

Får man nog av det hetsiga tempot i innerstaden gör man klokt i att söka sig till någon av Bryssels många fina parker.

I Bryssel finns allt från prydliga kvartersparker till stora friluftsparker som för tankarna till Centralparken i Helsingfors.

I parkerna kan man få ett avbrott från trafiken och folkmassorna och njuta av frisk luft och en mångsidig växtlighet.

Bois de la Cambre, Parc de Woluwé och Botaniska trädgården är bara några exempel på trevliga grönområden som erbjuder motvikt till asfaltsdjungeln.

3. … samtidigt är Bryssel en bilstad med stort B!

Bryssel räknas till de europeiska städer där personbilen fortfarande är kung. Bilen är ett populärt alternativ för en stor del av pendlarna och på morgonen och eftermiddagen är infartslederna stockade.

Med undantag för köerna är Bryssel en inbjudande stad för bilister. Det löper flerfiliga billeder in till stadens centrum där det också finns gott om parkeringsalternativ.

Ta till exempel den praktfulla Cinquantenaire-triumfbågen i centrum av Bryssel som får samsas med en annan nationalklenod: Personbilen.

Bullret från trafiken gör att man som fotgängare gärna väljer någon av de lugnare sidogatorna, även om det innebär en omväg.

De tidvis mycket höga utsläppen är ett annat omdiskuterat problem i Bryssel.

De som är oroade över luftkvaliteten kan följa med läget via en mobilapplikation.

Från och med i år har Bryssel infört ett förbud mot de mest nedsmutsande dieselbilarna. Efterhand ska förbudet utvidgas till äldre bensindrivna bilar.

Kritikerna hävdar ändå att åtgärderna kommer på tok för sent och att det behövs mer drastiska åtgärder för att stävja de skadliga effekterna av bilismen.

4. Kollektivtrafiken fungerar – speciellt om du rör dig bra i trappor

Bristen på kollektivtrafik förklarar inte bilarnas antal: I Bryssel finns ett heltäckande nätverk av metro, spårvagnar, bussar och närtåg.

Alla de här alternativen fungerar bra för den som har lätt för att röra sig på olika plan, via trappor eller rulltrappor.

Många metrostationer har i dagens läge hissar för dem som inte har möjlighet att ta sig fram längs trapporna.

Är man ute med en stor barnvagn så är det ofta lättare att ta sig fram till fots några hållplatser än att försöka lista ut om metrostationen du ska till har hiss eller inte.

5. Om du gillar fina hus så är Bryssel något för dig…

För den som uppskattar fin arkitektur är Bryssel definitivt värt ett besök. Byggnadsbeståndet bär vittne om stadens historia som går tillbaka till medeltiden.

Kring sekelskiftet upplevde staden en blomstringsperiod vad arkitekturen beträffar; då byggdes många ståtliga hus i art nouveau-stil.

Maison Cauchie i Etterbeek är ett stilrent exempel på sekelskiftesarkitekturen i Bryssel. Huset som ursprungligen hörde till konstnärsparet Paul och Caroline Cauchie fungerar i dag som ett museum.

Atomium som färdigställdes till världsutställningen år 1958 är ett landmärke som många förknippar med Bryssel.

Konstruktionen som föreställer en enhetscell ur en järnkristall konstruerades i samarbete mellan ingenjören André Waterkeyn och arkitekterna André och Jean Polak.

I dag fungerar monumentet som en utsikts- och utställningsplats.

Bröderna Polak hörde även till den grupp arkitekter som vidtalades för att planera den så kallade Berlaymontbyggnaden, ett annat känt – om än omstritt - landmärke i Bryssel.

I Berlaymont har EU-kommissionen sitt högsäte.

Historiska Grand-Place återspeglar i sin tur den blomstringsperiod som Bryssel upplevde under senmedeltiden. År 1998 upptogs torget på Unescos lista över världsarv.

Vartannat år täcks Grand-Place av en blomstermatta bestående av närmare en miljon begonior. Årets blomstermatta var en hyllning till Mexicos rika djurliv och vilda natur.

Blomstermatta på Grande-Place - Spela upp på Arenan

6. …och speciellt lönar det sig att hålla utkik efter väggarna!

Det är inte bara husen som är värda att beskåda i Bryssel. Väggarna i Bryssel talar också sitt eget språk.

För vänner av serietidningar finns det en speciell rutt som går att följa genom centrum av Bryssel. Väggmålningarna längs rutten hyllar kända seriefigurer och deras skapare.

Får man mersmak lönar det sig att besöka något av Bryssels två museer med serietidningstema. Belgia Comic Strip Center som ligger i centrum av Bryssel erbjuder en mångfald av olika utställningar.

Hergémuseet som ligger en bit utanför Bryssel ger i sin tur en inblick i Tintintecknaren Hérges liv och produktion.

7. Bryssel är inte så barnvänligt - och det älskar ungarna!

Även om Bryssel har många attraktioner som är riktade till barn skulle jag inte kalla Bryssel en särdeles barnvänlig stad.

Den livliga trafiken är ett ständigt orosmoment för barnfamiljer. Folkmassorna kring Bryssels historiska centrum är något man gärna undviker om man rör sig med små barn.

Överlag känns det som att Bryssel, i likhet med många andra storstäder, följer de vuxnas hektiska rytm. Barn är välkomna till de flesta ställen – men oftast på de vuxnas villkor.

För våra tre nyfikna barn har det här inte varit något problem. De följer gärna med till torget, butiken eller på café. Det finns mycket att se och upptäcka i Bryssel, såväl för stora som för små.

Diskussion om artikeln