Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Samarbetsförhandlingarna över på SSAB i Lappvik - resultatet låter vänta på sig

Från 2018
Uppdaterad 04.09.2018 19:00.
Stårullarna rullas upp inför böjningen till rör.
Bildtext En del arbetstagare har redan sagt upp sig och bytt jobb. Det har glesnat i leden på fabriken.
Bild: Yle/Tove Virta

"De dimmiga morgnarna vi har haft de senaste dagarna är en ganska bra metafor för läget. Man kan inte påstå att solen skiner på oss från fabriksledningens håll", säger huvudförtroendeman Timo Jansson vid SSAB i Lappvik.

Samarbetsförhandlingarna vid stålrörstillverkarens Hangöfabrik inleddes den 18 juni och avslutades i dag den 4 september.

Men om fabriken finns kvar om två år eller inte är fortfarande öppet.

Jag vill inte kasta yxan i sjön, men jag skulle inte slå vad om att fabriken i Lappvik får stå kvar

Resultatet av förhandlingarna är att SSAB:s styrelse får ta ställning till tre olika förslag.

Det första förslaget är att rörfabriken fortsätter som förut. Det samma gäller fabrikerna i Tavastehus, Oulais, Pulkkila och Toijala.

Det andra förslaget är det som ursprungligen lades fram inför förhandlingarna. Det går ut på att Lappvik läggs ner medan fabrikerna i Tavastehus och Pulkkila får ta över den delen av produktionen.

Det tredje förslaget kommer från de anställda på fabriken i Lappvik. I det förslaget ska fabriken i Tavastehus istället läggas ned och produktionen flyttas över till Lappvik.

För styrelsen har förslagen inte prioriteras, men huvudförtroendeman Timo Jansson är inte särskilt optimistisk.

- Jag vill inte kasta yxan i sjön, men jag skulle inte slå vad om att fabriken i Lappvik får stå kvar. Inte är jag särskilt optimistisk säger han.

Togs inte på allvar

Timo Jansson tycker själv att det förslag de anställda vid fabriken kom med är kostnadseffektivt, men han anser att förslaget inte har tagits på allvar av fabriksledningen.

- Förslaget har ifrågasatts av experter vid SSAB. Det känns som om de inte har beaktat det på riktigt, säger han.

Huvudförtroendeman Timo Jansson vid SSAB
Bildtext Timo Jansson.
Bild: Yle/Maria Wasström

Jansson konstaterar att det kommer att ta närmare två år innan fabriken helt och hållet kan stänga. Det tar tid att flytta över verksamhet.

Under tiden ska fabriken fortsätta jobba som förut, men det är inte helt enkelt då folk säger upp sig och letar efter jobb annanstans.

- I synnerhet för de mera krävande uppgifterna krävs en längre inlärningsperiod. Rekryteringen är utmanande.

Exakt när styrelsen för SSAB möts vet Timo Jansson inte. Han säger att ett möte är inprickat till den 20 september, men om det hålls ett extra mötet före det är oklart.

Yle Västnyland har också försökt nå SSAB:s ledning för en kommentar. Artikeln uppdateras fall vi får en sådan kommentar.

Diskussion om artikeln