Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Storförlust också mot Österrike – Finlands VM-kval slutade i moll

Från 2018
Uppdaterad 04.09.2018 21:58.
Linda Sällström, Finland-Serbien 2017.
Bildtext Linda Sällström gjorde Finlands enda mål, precis som mot Spanien. (Arkivbild)
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Då VM-drömmen gått i kras redan tidigare var det främst hedern som stod på spel när Finland mötte Österrike i sista kvalmatchen. Linda Sällströms reducering gav hopp men riktigt nära seger var landslaget aldrig.

Luften hade gått ur Finland redan efter 1–5-förlusten mot Spanien som krossade VM-drömmen i fredags. Inte heller mot Österrike blev det fina siffror, en 1–4-förlust bidrog till ett mindre muntert slut på ett kval som började med två segrar.

– På något sätt är spelet helt ur balans, sade Yle Sportens referent Anders Nordenswan i första halvlek när det inte ville sig alls för Finland.

Nio europeiska lag kommer att spela VM i Frankrike nästa år, men Finland är inte ett av dem. Kvalsaldot: Tre segrar på åtta matcher och en tredjeplats i gruppen bakom Spanien och Österrike.

Pinther släckte hoppet snabbt

Linda Sällströms reducering till 1–2 var det närmaste något flyt Finland kom: Precis före paus lyckades Paris FC-spelaren få in en boll på inlägg av Sanni Franssi. Sällström lyckades också göra Finlands enda mål mot Spanien i fredags.

I början av andra halvlek såg Finland för en stund ut som pånyttfött – något som Viktoria Pinther såg till att inte skulle hålla på länge när hon utökade hemmaledningen till 3–1.

Måltjuven Nicole Billa, som också gjorde 1–0, gjorde matchens sista mål 4–1.

Sveriges kväll var mer lyckad – de slog Danmark med 1–0 borta och tog sig till VM. Också Norge tog sig till VM. Danmark gick till vidare kval.

Österrike–Finland 4–1 (2–1)
13' Billa 1–0
34' Zadrazil 2–0
45' Sällström 2–1
49' Pinther 3–1
68' Billa 4–1

Finlands kvalmatcher
Finland–Serbien 1–0
Finland–Israel 4–0
Israel–Finland 0–0
Finland–Spanien 0–2
Finland–Österrike 0–2
Serbien–Finland 0–2
Spanien–Finland 5–1
Österrike–Finland 4–1

Diskussion om artikeln