Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kotkarektorn om de senaste dagarnas händelser: "Jag uppmanar alla att hålla sig till fakta"

Från 2018
Kotka svenska samskola
Bild: Kotka svenska samskola

Vid Kotka svenska samskola försöker man nu övergå till normal skolvardag efter måndagens evakuering av skolhuset på grund av ett hot.

Det sker med stöd för både elever och personal.

- Det har varit omtumlande, med allvarliga beskyllningar och hot som vi tar på allvar. Vi jobbar fortfarande tillsammans med polisen på vad det var som egentligen hände, säger rektorn för Kotka svenska samskola, Anders Nordström.

Hade skolhotet någon koppling till det tidigare påstådda mobbningsfallet?

- Det kan jag inte kommentera. Den utredningen är i polisens händer, så jag har ingen möjlighet att säga någonting om det, säger Nordström.

Lovisa gymnasiums rektor Anders Nordström
Bildtext Rektor Anders Nordström. (Arkivbild)
Bild: Yle/Stefan Paavola

Ryktesspridning via sociala medier

Rektor Nordström säger att det som är beklagligt är att i de här fallen har de sociala medierna visat upp sin sämsta sida.

- Det har varit en enorm ryktesspridning och via de sociala medierna har både skolans personal och elever fått motta direkta beskyllningar och till och med hot. Jag uppmanar alla att hålla sig till fakta och om man inte säkert vet så borde man inte delta i diskussioner, säger Nordström.

Stämningen i skolan har varit dålig – i synnerhet efter att polisen var närvarande i skolan på tisdagen.

- Det har varit en tryckt stämning. Situationen är beklaglig, men de signaler jag fått från både elever och lärare är att vi ska ta itu med vardagen, så jag önskar alla arbetsro, säger Nordström.

Har elever varit rädda för att komma till skolan?

- Till exempel igår hade vi några elever som valde att stanna hemma och det är fullt förståeligt. Det är tryggt att komma till skolan, men jag förstår dem. Hoppas trots allt att de dyker upp idag, säger Nordström.

Händelserna diskuteras - framtiden planeras

Skolan ska nu planera in ett par föräldramöten där man dels ska samtala om händelserna och dels planera framtiden.

- Det här gör vi för att ytterligare lugna ner läget. Det bästa är nu att alla tar sig an sitt eget arbete. Det är det som gör att man kan lämna de tankar som är följden av det som hänt. Tiden är det som gör att vi sakta kan lägga allt det här bakom oss, säger Nordström.

Rektor Anders Nordström säger att även om de flesta nu kan återgå till vardagen återstår ännu en del arbete för de som har varit inblandade i de två händelserna vid Kotka svenska samskola.

5.9.2018: Kotkarektor om stämningen i skolan efter hotet och vi går på Runebergskörens körskola

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln