Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"All form av trafik intresserar" - Hangö hamn fortsätter växa så det knakar

Från 2018
En bild från luften över Västra hamnen i Hangö. På bilden syns båtar och områden som har sprängts bort.
Bildtext Så såg hamnen ut i april.
Bild: Christoffer Westerlund/yle

Trafiken i Hangö hamn har vuxit stadigt sedan 2012 och i år slår man ännu en gång rekord när det gäller trafikvolym. Efter Helsingfors hamn är långtradartrafiken i Hangö hamn livligast i hela landet.

Man håller som bäst på med att bygga ut hamnen och Engelska magasinet har precis rivits. Snart använder hamnen hela spetsen av Hangö udd.

- Efter utvidgningen har vi möjligheter till en verkligt betydande tillväxt, säger verkställande direktör Anders Ahlvik.

Mera persontrafik i framtiden en möjlighet

Under sommaren har Hangö hamn tagit över Finnlines trafik till Rostock i Tyskland och Gdynia i Polen. Trafiken flyttades från Helsingfors utgående från kundernas önskemål.

Förutom godstrafik så avgår fartyg som även välkomnar passagerare nio gånger i veckan till Paldiski i Estland. I framtiden kunde man utvidga den formen av trafik ytterligare, säger Ahlvik.

En bild på en man som står vid havet. Han lutar mot ett staket. Mannen heter Anders Ahlvik och han är vd för Hangö hamn
Bildtext Vd Andrs Ahlvik ser ljust på framtiden.
Bild: Anna Björkqvist/yle

- All form av trafik intresserar oss. Våra faciliteter för att betjäna stora mängder kunder inom persontrafiken är ändå begränsade, men vi ser med öppet sinne på framtiden, säger Ahlvik.

Den mångåriga planen att elektrifiera järnvägsavsnittet mellan Hangö och Hyvinge har ändå inte förverkligats. Tanken är att en elektrifiering skulle minska på andelen lastbilar som kör genom staden.

Artikeln bygger på Paula Tiainens artikel för Yle Uutiset.