Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Man förstår varandra bättre och kan vara sams" – niondeklassare från Norden samlas i Åbo

Från 2018
En äldre kvinnlig lärare står mellan två elever i 15-års åldern i ett aktivitetscenter med graffiti i bakgrunden.
Bildtext Elise Kurtén tillsammans med två skolelever från Bergen.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Man är ofta rädd för sådant som man inte känner till. Åbo stad har tillsammans med sina vänorter finansierat den internordiska lägerskolan där niondeklassare från Norge, Danmark, Finland och Sverige möts.

– I år är det Åbo som är värd den här första veckan av den Internordiska lägerskolan, sedan åker en klass till Göteborg, efter det till Århus och slutligen en annan till Bergen, säger lägerchefen Elise Kurtén.

Det är såväl språk som kultur man vill lyfta fram när ungdomarna träffas. Enligt Kurtén kan det öppna ögonen både för vad man har gemensamt och vad som skiljer sig länderna emellan.

– Bara en sådan sak som att vi ska äta skollunch i dag. I Norge och i Danmark ingår inte gratis skollunch på samma sätt som i Sverige och i Finland, det är något helt nytt också för många av de finländska barnen, säger hon.

Det är fritt fram för både svensk- och finskspråkiga skolor i Åbo att ansöka om att få delta de internordiska skolträffarna. Hittills har intresset ändå varit störst bland de svenskspråkiga skolorna.

Två personer spelar ett megaflipperspel i ett aktivitetscenter.
Bildtext Karin och Josefin från Göteborg kom med för att ha roligt och lära känna nya personer.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Det är ofta svensklärarna i de finskspråkiga skolorna som tar initiativ till att söka sin klass till lägerskolan.

– Det är ett bra tillfälle att visa eleverna att det svenska språket inte bara används under språklektionen i klassrummet, utan att man har användning för det och kanske till och med lyckas förstå norrmän, säger Kurtén.

Många likheter och skillnader

Ungdomarna verkar alla vara överens om att det är en bra idé att träffa personer i samma ålder från de nordiska grannländerna. Karin och Josefin från Trulsegårdsskolan i Göteborg är två som deltar.

– Vi tyckte det lät intressant att få veta lite mer om de andra länderna och höra lite andra språk för det gör man inte så ofta, säger Josefin.

De tycker om att få en chans att lära känna andra niondeklassare från Finland, Danmark och Sverige.

– Det är bra för man märker att vi inte är så olika varandra. Man förstår varandra bättre och kan vara sams, säger hon.

Båda två hade en rolig dag på Kimitoön under tisdagen där de fick pröva på disgolf. De såg också fram emot att få bada äkta finsk bastu.

– Man har ju "bastat" förut, men aldrig riktigt äkta finsk bastu, säger Karin.

En bastukvast i en bastubalja på en brygga.
Bildtext Bastu - en finska klassiker som svenskarna såg fram emot att få uppleva under sitt besök i Finland.
Bild: Mostphotos/Barbro Wickström

Elise från Bergen i Norge har aldrig besökt Finland förut och även om hon är från en kuststad med skärgård skiljer det sig på många sätt.

– Den finska skärgården är fin. Kanske en skillnad är all strandnära skog, det är inte lika mycket träd intill stranden i Norge, funderar hon.

Förutom att få uppleva skillnaderna i landskapen tycker hon också att det är bra att man får möjlighet att träffa andra personer i samma ålder från Norden.

– Jag tycker inte det verkar vara så stor skillnad kulturellt, under grupparbeten har vi pratat mycket med varandra och blivit bekanta, säger hon.

Diskussion om artikeln