Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Eero Lehti efter kaoset kring koloniträdgården: ”Borgå har skött saken mycket dåligt”

Från 2018
Eero Lehti den 30 juni 2015.
Bildtext Eero Lehti (Saml) är riksdagsledamot och företagare. Arkivbild.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasma

Vändorna kring riksdagsledamoten Eero Lehtis (Saml) planer på en koloniträdgård i Jackarby har varit många. Lehti funderar nu på att skippa hela projektet eftersom politikerna vill banta ner det med två tredjedelar.

Yle Östnyland ringer upp Eero Lehti för att be honom kommentera de nya villkor som stadsutvecklingsnämnden i Borgå har satt för hans planer på en koloniträdgård i Jackarby.

I stället för ursprungliga 3 000 kvadratmeter vill nämnden banta ner byggrätten till 1 000 kvadratmeter. Det betyder också att Lehti inte kan bygga de 50 kolonistugor han hade räknat med.

– Jag tycker inte alls om beslutet. Skalan är nu så liten att jag inte vet om det är lönsamt att bygga en så mycket mindre mängd hus än tidigare tänkt, säger Lehti.

Fokuserar kanske på andra projekt

Eero Lehti konstaterar att han har ett annat motsvarande projekt på gång i Keihässalmi i Pyttis. Han kommer antagligen att fokusera på att slutföra det projektet i stället.

Är det alltså möjligt att du inte alls bygger kolonistugor i Jackarby?

– För tre, fyra år sedan när vi började med projektet var stadsutvecklingsnämnden enhälligt för det, men nu har nämnden ändrats. Det blir nytt kommunalval i framtiden och det kan hända att den nya nämnden vill ge mig det byggområde som behövs.

Hur tycker du att Borgå har skött hela processen?

– Mycket dåligt.

Lehti drog i augusti sig ur tävlingen om Valtimohuset

Nu har det också visat sig att Eero Lehti är en av dem som har lämnat in ett anbud på att köpa Valtimohuset i Borgå för att grunda hotell där.

Tidningen Östnyland var först med nyheten om att Lehti är en av intressenterna och att han har dragit tillbaka sitt anbud.

Lehti bekräftar också för Yle Östnyland att han var en av de fyra intressenter som vill köpa Valtimohuset. Borgå stad har inte tidigare berättat vem de är.

– Jag var intresserad av Valtimohuset också men efter nedbantningen av koloniträdgården kan jag inte lita på nämndens skicklighet i sådana här saker. Därför vill jag inte alls fortsätta med projektet.

fönster och dekorationer i detalj
Bildtext Valtimohuset i centrala Borgå ska bli hotell.
Bild: Yle/Lone Widestam

Men på Borgå stad säger lokalitetsdirektör Börje Boström att Eero Lehti drog tillbaka sitt köpanbud redan i början av augusti.

– Vi begärde under sommaren tilläggsuppgifter av alla som hade lämnat anbud på Valtimohuset. I samband med att tilläggsuppgifterna skulle lämnas in så meddelade Eero Lehti att han drar sig ur tävlingen om Valtimohuset, säger Börje Boström.

Lokalitetsdirektör Börje Boström
Bildtext Börje Boström, lokalitetsdirektör på Borgå stad.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Lokalitetsdirektören vet inte av vilket skäl Eero Lehti drog tillbaka sitt anbud.

– Han meddelade bara att han inte längre är med i den här anbudstävlingen.

Borgå stad jobbar vidare med de tre anbud på Valtimohuset som finns kvar. Enligt Boström är det fråga om seriösa anbud.

– Vi har tre anbud kvar och vi har fått in tilläggsuppgifter av dem. Alla har presenterat sitt koncept för arbetsgruppen som kommer att bedöma anbuden. Det som vi ännu håller på med är att skriva ett förslag till stadsstyrelsen om hur vi kommer att föreslå att den här tävlingen om Valtimohuset ska avgöras, säger Boström.

Röda vinbär
Bild: Juha Silander

Osäkert om det blir en koloniträdgård alls i Jackarby

I frågan om koloniträdgården blir det alltså åtminstone timeout för Lehtis del. Han äger fortfarande marken.

– Jag måste fundera på saken. Det kan vara att man bara skulle bygga ut någon del av området i första skedet. 1 000 kvadratmeter betyder ungefär 20 stugor, så kanske jag börjar med det och utvidgar senare om det går att sälja fler stugor, säger Eero Lehti.

Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz vill inte kommentera stadsutvecklingsnämndens arbete, men han konstaterar att det är synd om Jackarby koloniträdgård inte alls blir av.

– Projekt som utvecklar staden är viktiga. Det är en politisk sak huruvida man anser att den här typen av koloniträdgård passar just på det där stället. Det har nämnden tagit ställning till. Men utveckling och nya projekt i byarna är generellt sett välkomna, säger von Schoultz.

Diskussion om artikeln