Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skärgårdskompaniet måste lämna Örö

Från 2018
Uppdaterad 05.09.2018 21:14.
Örö gästbrygga med båtar.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Egentliga Finlands tingsrätt har gett sin dom i tvisten mellan Forststyrelsen och Skärgårdskompaniet. Bolaget betalade inte sin hyra inom utsatt tid och måste nu lämna ön.

En större hyresskuld gjorde att Forststyrelsen tröttnade på Skärgårdskompaniet i våras och drog bolaget inför rätta. Nu är tingsrätten på samma linje som Forststyrelsen och fastslår att hyresavtalet kan hävas. Skärgårdskompaniet måste också stå för rättegångskostnaderna.

Enligt tidigare uppgifter uppgick skulden till 63 000 euro och bolaget var upprepade gånger sen med betalningarna. Enligt tingsrätten kunde hyresskulden anses vara betydande.

Segelbåtar i Örö gästhamn, och kafégäster i hamnen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Skärgårdskompaniet angav som orsaker till betalningssvårigheterna höga kostnader för elektricitet och uppvärmning av fastigheterna.

Egentliga Finlands tingsrätt bedömer att det inte fanns några giltiga skäl för bolaget att låta bli att betala för hyran och att avtalsbrottet därför kan anses vara betydande.

Tingsrätten fastlår i sitt domslut att hyreskontraktet upphör och att Skärgårdskompaniet med omedelbar verkan måste lämna Örö. Bolaget förutsätts också avlägsna sin egendom och snygga upp området. Om så inte sker har Forststyrelsen rätt att låta utföra arbetet på Skärgårdskompaniets bekostnad.

Ingendera parten vill kommentera domen mera ingående i det här skedet. Både Forststyrelsen och Skärgårdskompaniet säger att man först vill läsa domen och sedan mötas för förhandlingar. Enligt Herrick Ramberg på Skärgårdskompaniet påverkar beslutet inte besökarna denna säsong, men han vill inte i nuläget kommentera fortsättningen.

"Har trots allt gjort ett gott jobb"

Det är väldigt beklagligt att det gick så här och det är en situation som varit jobbig för alla parter, säger Kimitoöns turismchef Benjamin Donner. Han säger att Skärgårdskompaniet trots allt gjort ett gott jobb och att bolaget på många sätt varit väldigt betydande för utvecklandet av turismen i Skärgårdshavet.

– Det kan ingen förneka. Att det gick så här har att göra med andra saker som kanske ingen kan styra. Det är väldigt ledsamt på ett personligt plan, det har varit ett väldigt bra samarbete med den här parten.

Samtidigt är det här inte på något sätt ett slut för Örö eller för satsningarna som Skärgårdskompaniet har gjort, säger Donner och konstaterar att andra aktörer säkert kommer in där bolaget inte kan vara med.

Rubrikerna kring Skärgårdskompaniets verksamhet på Örö har varit många. Donner säger att det inte råder någon tvekan om att de har påverkat Skärgårdskompaniets möjligheter att verka på ön.

– Speciellt gruppresenärer ser det som mindre säkert att de får vad de blivit lovade. Samtidigt har det här varit en väldigt öppen process och det är också bra. Jag tror att människor förstår att turismen kan ha problem och att det finns också en väg uppåt.

"Många vill tillbaka"

Donner konstaterar att framtiden är ljus för Örö och att det är ett fantastiskt ställe.

– Det är många som inte har besökt Örö och väldigt många som varit där vill tillbaka. Kvaliteten på upplevelserna har varit väldigt bra, jag ser ingen mörk framtid alls för Örö.

Diskussion om artikeln