Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisstyrelsen: Inte fel att flytta barnfest med alpackor förra självständighetsdagen

Från 2018
Uppdaterad 05.09.2018 17:00.
Fackeltåget på Tölö torg 6.12.2017.
Bildtext Fackeltåget på Tölötorg 6.12.2017.
Bild: Joni Haavisto/ AOP

Helsingforspolisen begick inget fel då den flyttade en barnfest undan ett högerradikalt fackeltåg på självständighetsdagen ifjol. Polisen beskylldes bland annat för att beskydda högerradikala.

Katju Aro, ordförande för Feministiska partiet i Finland och stadsfullmäktig i Helsingfors, ville att frågan skulle utredas av Polisstyrelsen.

Fackeltåget och barnfesten med alpackor och kaniner hade bägge beviljats tillstånd att vara på Tölö torg på självständighetsdagen.

Fackeltåget hade förtur

Enligt Polisstyrelsen hade fackeltåget förtur med stöd av lagen om sammankomster.

Fackeltåget hade också anmält om sin närvaro på Tölö torg i Helsingfors i ett tidigare skede än barnfesten. Fackeltåget har också startat från torget tidigare år.

Vidare ansågs fackeltåget vara en allmän sammankomst, vilket barnfesten inte var - den klassas som offentlig tillställning.

Barnfesten flyttades också med motiveringen att säkerheten kunde ha varit i fara eftersom så många motsatte sig fackeltåget.

Den flyttades slutligen till fotbollsstadion i Tölö.

Vilken var avsikten med barnfesten?

I sina motiveringar uttrycker polisstyrelsen misstro mot barnfesten.

Styrelsen undrar varför det var problematiskt att flytta barnfesten, om tanken var att ordna ett äkta evenemang för publik.

Heikki Kopperoinen, biträdande polischef i Helsingfors, säger i sitt utlåtande till polisstyrelsen att den egentliga avsikten med barnfesten möjligen var att se till att fackeltåget stördes.

I så fall var det inte frågan om att ordna ett evenemang för barn, anser Kopperoinen.

Senare kom det fram att en av arrangörerna för barnfesten (på finska) hade som avsikt att få fackeltåget att flytta på sig.

Källa: Polisstyrelsen, Yle

Diskussion om artikeln