Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Råttinvasion i ett bostadsbolag i Åbo: "Vi har mer råttor än någonsin tidigare och vi vet inte riktigt vad det beror på"

Från 2018
Uppdaterad 06.09.2018 08:07.
Råtta dricker ur en vattentunna.
Bild: Mostphotos/Urs flueeler

Det finns gäster du längtar efter att få träffa och så finns det ovälkomna gäster du verkligen inte vill ha hemma hos dig. För ett bostadsaktiebolag på Biskopsgatan i Åbo har det senare i form av råttor och möss blivit ett allt vanligare inslag i vardagen.

Maria Käld är styrelsemedlem i bostadsaktiebolaget på Biskopsgatan 11.

– Vi har råttor och möss här på gården, lite mer än vad vi skulle vilja ha. Det började i våras med att min granne hade möss i sin vedlåda och den här sommaren har vi kunnat iaktta dem på riktigt nära håll. Det prasslar i buskarna och när man är ute så springer det råttor och möss över gården. De klättrar också i träden och så plockar de fallfrukt från marken.

Råttskit
Bildtext Råttskit i en källare på Biskopsgatan.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Bostadsaktiebolaget har anlitat en skadedjursutrotningsfirma som har placerat ut ett dussin lådor med råttgift.

– Vi har fått vidta åtgärder med jämna mellanrum, men i år har vi haft mer råttor och möss än någonsin och vi vet inte riktigt vad det beror på.

Man måste hålla antalet råttor och möss inom rimliga gränser. Inte minst med tanke på alla sjukdomar de sprider.

Maria Käld

Maria Käld passar på att skicka en passning till Åbo stad.

– Det skulle vara jätteskönt om staden skulle sköta om det här. Ok, vi har det nu här på Biskopsgatan, men råttor och möss finns överallt. Jag har hört att de finns i Portsa (Port Arthur) och på flera andra ställen. Så det skulle nog vara bra om staden skulle ta sig an det här problemet och försöka åtgärda det på något sätt.

– Vi blir nog aldrig helt av med dem och nog ska det finnas gröna gårdar, jag menar det kan inte bara vara asfalt överallt. Men man måste hålla antalet råttor och möss inom rimliga gränser så att de inte sprider sig för mycket. Inte minst med tanke på alla sjukdomar de sprider.

Råttor på Biskopsgatan i Åbo
Bildtext Skadedjursutrotningsfirmans låda med råttgift.
Bild: Yle / Peter Karlberg
Råttor på Biskopsgatan i Åbo
Bildtext Samma låda sett från kortsidan.
Bild: Yle / Peter Karlberg

"För 20-30 år sedan fanns en budget för råttkrig"

Markku Rohunen, hälsoinspektör vid Åbo stad, är positiv till tankarna på att höra av sig staden för att eventuellt få till ett samarbete husbolag emellan, ett samarbete där staden i så fall skulle kunna ha en roll.

– För 20-30 år sedan fanns en budget för "råttkrig". Men numera finns inga resurser för det. Visst, vi kan hjälpa till som rådgivare och så, men det finns inga pengar som är öronmärkta för att bekämpa råttor. Vill man försöka åstadkomma ett nytt "råttkrig" från stadens sida måste bostadsaktiebolagen lyfta ärendet högre upp, alltså till stadsstyrelsen eller miljönämnden.

äppelträd
Bildtext En innergård i Åbo likt den på Biskopsgatan kan innehålla mycket mat för råttor, inte minst fallna äpplen.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Markku Rohunen menar vidare att ansvarsfrågan är tydlig i just det här fallet.

– Fastighetsägaren är ansvarig. Det vore skillnad om det skulle röra sig om stadens område eller stadens fastigheter.

I Åbo har Aura å länge varit ett problemområde gällande råttor. Där finns gott om passliga krypin mellan strandkantens stenar och dessutom förser fågelmatare indirekt råttorna med lättåtkomlig mat.

Råttorna äter allt de kommer åt

Markku Rohunen, hälsoinspektör vid Åbo stad

Förutom vid ån trivs råttorna också bra på gamla husområden i Åbo likt det på Biskopsgatan. Råttorna håller gärna till mellan stenblocken i husgrunden och mumsar i sig äpplen som det finns gott om på många gårdar.

– Det här handlar om samma problem som tidigare år. Återvinningen har blivit bättre och komposterna har minskat, vilket har minskat på antalet gnagare, men samtidigt finns det fortfarande mycket ätbart på gårdarna. För råttorna äter allt de kommer åt, inte minst äpplen som har fallit från träden. Den här tiden på året finns det dessutom extra mycket som råttorna kan äta, säger Markku Rohunen.

Diskussion om artikeln