Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands grymma tredje period bäddade för brakseger över Litauen – snart fortsätter VM-kvalet

Från 2018
Mikael Jantunen.
Bildtext Mikael Jantunen spelade starkt under korgen mot Litauen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Efter en trög start på träningsmatchen mot Litauen fick Finland fason på spelet i den tredje perioden. Till slut föll reservbetonade Litauen med nästan 30 poäng.

Litauen är en stark basketnation men i träningslandskampen mot Finland hade laget ett mycket ungt lag på plan. Finland saknade också några nyckelspelare men var annars i farten på fullaste allvar i matchen som spelades i Esbo.

Trots sin juniorbetonade trupp hängde Litauen överraskande bra med under den första hälftenav matchen. Vid pausvilan var Finlands ledning 47–44.

Efter pausen kom hemmalaget ändå ut med en helt annorlunda inställning. Finland fick fason på både anfallet och försvaret och vann den tredje perioden med förkrossande 31–7.

Den avslutande fjärde perioden var igen en jämnare tillställning och Finlands segersiffror skrevs till slut 103–75.

Förbereder sig för fortsatt VM-kval

Topias Palmi och Alex Murphy var det kraftigt roterande Finlands bästa poängplockare med sina 14 pinnar. Shawn Huff och Fiifi Aidoo kom upp till elva poäng.

Unge Mikael Jantunen imponerade i sin tur igen med sitt returspel. Jantunen spelade 17 minuter under vilka han rev sju returer och gjorde nio poäng.

I övermorgon spelar Finland ännu en träningsmatch mot Lettland i Riga varefter det blir dags för VM-kvalet att fortsätta.

Först möter Finland Bosnien-Hercegovina på hemmaplan den 13 september varefter laget åker till Montpellier för att utmana Frankrike den 16 september.

Diskussion om artikeln