Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Statsvetare: FSD kandidaterna gräver i samma syltburk

Från 2018
Uppdaterad 06.09.2018 16:19.
FSD:s kongress i Raseborg
Bild: Camilla Grundström/FSD

Sannolikheten för att få in en svensk socialdemokrat från Vasa valkrets i riksdagen är större om partiet satsar på en svensk huvudkandidat istället för två starka kandidater. Risken är att de slår ut varandra anser statsvetaren Claus Stolpe i Vasa.

Både FSD:s ordförande Viktor Kock från Pedersöre och Steven Frostdahl från Nykarleby som har två tidigare försök att nå riksdagen är nominerade.

Steven Frostdahl
Bildtext Steven Frostdahl.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Knivig situation för de svenska socialdemokraterna

Det är inte ännu klart om de svenska socialdemokraterna kan nominera två eller tre kandidater, förhandlingarna med socialdemokraternas finska distrikt i Österbotten är inte klara.

Partiet, liksom de övriga partierna, kan nominera 16 kandidater i Vasa valkrets.

Claus Stolpe.
Bildtext Claus Stolpe.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

- Spontant kan det tyckas vara bra med två profilstarka svenskspråkiga kandidater men de gräver ur samma syltburk så risken är uppenbar att de lägger krokben för varandra, säger statsvetare Claus Stolpe.

Starka kandidater höjer givetvis det totala intresset för vilket parti som helst.

I FSD fallet är det frågan om två starka kandidater hjälper moderpartiet till tre mandat från Vasa valkrets medan de själva slår ut varandra.

Ordförande Viktor Kock håller inte med om Claus Stolpes analys utan tycker att det är bra att såväl han som Frostdahl ställer upp.

Viktor Kock och Peter Backa
Bildtext Victor Kock.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

-Jag tror inte att det går att styra väljare genom en nomineringsprocess. Väljarna har en egen åsikt om vem de väljer att rösta på och det går inte att styra väljarna till en viss kandidat genom att välja bort andra kandidater, säger Viktor Kock.

- Jag ser inga problem med det här att vi båda är nominerade.

Ingen FSD kandidat från Sydösterbotten

Socialdemokraterna i Sydösterbotten kommer inte att ställa upp någon kandidat i riksdagsvalet. Det beskedet ger Roger Kronlund som är fullmäktigeledamot i Närpes.

Peter Sjökvist i Närpes som är den andre socialdemokraten i fullmäktige i Närpes övervägde att kandidera i valet och blev nominerad av lokalföreningen men av familjeskäl avstod Sjökvist från kandidatur.

- Socialdemokraterna gjorde ett historiskt dåligt val i senaste val men nu har vi ett bredare kampanjfält, säger Sjökvist.

I Sydösterbotten togs man också med överraskning när Steven Frostdahl meddelade att han är nominerad och att ett tredje försök blir aktuellt för hans del vid sidan FSD:s ordförande Viktor Kock.

- Det blir svårt att få in någon från FSD ifall de båda ställer upp, men det är svårt att kommendera någon att dra sig tillbaka, säger Roger Kronlund.

Roger Kronlund hoppas att FSUD:s Rebecca Åkers ställer upp men då krävs en medlemsomröstning ifall FSD bara får utnyttja två platser av moderpartiets 16 platser i Vasa valkrets.

På torsdagen meddelade FSD att styrelsen beslutit att nominera Rebecca Åkers som kandidat.

Steven Frostdahl var nära inval förra gången

Steven Frostdahl betonar att det var nära förra gången för hans del och att han är första suppleant till riksdagen i den socialdemokratiska gruppen.

- Ser man på förra valet var det FSD som skulle ha tagit det tredje socialdemokratiska mandatet i Vasa valkrets. Jag tror inte att röster försvinner några långa vägar och det finns tilläggsröster att få, säger Steven Frostdahl.

Vem är den starkare kandidaten av er två, du eller Viktor Kock?

- Jag tänker inte kommentera Viktor på det sättet i det här skedet. Jag bedömer att Viktor kan dra nya röster till partiet, FSD kan göra ett bra val.

Texten är uppdaterad klockan 13.45 med kommentar av Steven Frostdahl.

Texten är uppdaterad klockan 16.18 med en kommentar av Peter Sjökvist i Närpes som inte ställer upp i valet.